Lato skłania do wyboru nietypowych połączeń smakowych. Gdyby tak zmiksować spaghetti z czymś, z czym zazwyczaj się go nie zestawia? Zapewniamy – makaron z awokado to doskonałe, wakacyjne połączenie, które zagości na stołach również w inne pory roku!
Jak je przygotować? Wszystko, czego potrzeba, to podstawowe składniki w każdej kuchni, czyli spaghetti, oliwa z oliwek i Parmigiano Reggiano. Ważne są także świeże warzywa i owoce, takie jak awokado, bazylia i sok z cytryny. Awokado sprawi, że makaron będzie kremowy i gęsty. Aż trudno uwierzyć, że w tym daniu nie będzie mleka ani śmietanki!
Składniki
– makaron spaghetti
– 3 awokado
– świeża bazylia
– sok z cytryny
– oliwa z oliwek
– Parmigiano Reggiano
– sól
– pieprz
Sposób przygotowania
1. Gotuj makaron do al dente.
2. Skrop makaron olejem.
3. Zmiksuj awokado, bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek, Parmigiano Reggiano, sól i pieprz w robocie kuchennym na gładką konsystencję.
4. Włóż makaron do garnka, w którym był ugotowany i wymieszaj z sosem z awokado.
5. Udekoruj większą ilością bazylii, wyciśniętym sokiem z cytryny i Parmigiano Reggiano.
Smacznego!