Przepis na śniadaniowe frittata di spaghetti | Bottega del Gusto

Frittata di spaghetti

Obiady
Frittata di spaghetti
9 grudnia 2021

Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera scamorza i wędzonej pancetty (boczku). Są też tacy, którzy do bazy makaronu (np. spaghetto quadrato) z sosem pomidorowym dodają tylko parmezan. Tak odbywa się to najczęściej w Neapolu.

 

Składniki

– 350 g makaronu spaghetti
– 5 jajek
– 100 ml mleka
– 50 g parmigiano reggiano
– 100 g scamorzy
– 50 g pancetty
– tymianek
– pieprz
– oliwa z oliwek
– czosnek
– sól

 

Sposób przygotowania

1. Postaw na ogniu patelnię pełną osolonej wody i zagotuj, będzie służyła do gotowania makaronu.
2. Pokrój wędzoną pancettę w kostkę, podobnie zrób z serem.
3. Gdy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i ugotuj je al dente.
4. Wbij jajka do dużej miski, dodaj obrany tymianek i mleko, a następnie sól i pieprz.
5. Dopraw danie tartym serem i wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę.
6. Odsącz makaron i dopraw oliwą z oliwek. Dodaj makaron do sosu i ponownie wymieszaj.
7. Podsmaż oliwę z ząbkiem czosnku.
8. Usuń ząbek czosnku i wsyp spaghetti.
9. Przysmaż na dużym ogniu przez 1 minutę, aby stwardniał spód, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i podpiekaj przez 15 minut.
10. Potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że potrawa nie przywarła do dna.
11. Umieść talerz o średnicy patelni na wierzchu omleta i odwróć danie do góry nogami.
12. Smaż przez kolejne 5 minut bez przykrycia.

 

Buon appetito!

UWAGA! Informujemy o wydłużonym czasie realizacji zamówień internetowych. Prosimy o rozważne zakupy. Zamknij