Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście

Obiady
Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście
30 grudnia 2021

Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety.

 

Przy przygotowywaniu lenticchie należy pamiętać, że jego składowe nie należą do najłatwiejszych w obróbce. Nie chodzi tu jednak o mnogość kroków, które trzeba wykonać w przepisie, ale o odpowiedni czas przygotowywania choćby soczewicy. To wymagające nasiona, potrzebują długotrwałego gotowania z jednoczesnym mieszaniem, by odpowiednio się rozmiękczyć. Do potrawy przyda się też dobrej jakości oliwa z oliwek (na przykład Golden 3 Tortiglione).

 

Składniki

– 250 g soczewicy
– 30 g pokrojonego w kostkę boczku
– cebula
– seler
– marchewka
– liść szałwii
– 400 g pulpy pomidorowej
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Namocz soczewicę w zimnej wodzie przez kilka godzin.
2. Osusz ziarna i zbierz do rondla.
3. Zalej je zimną wodą i gotuj przez godzinę.
4. Oczyść warzywa i pokrój je w bardzo drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy, dopraw liściem szałwii oraz boczkiem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa.
6. Po 10 minutach dodaj posiekaną papkę pomidorową lub trzy świeże, czerwone, dojrzałe pomidory (obrane, posiekane i pokrojone w kostkę).
7. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut.
8. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż na patelnię, wymieszaj i smaż przez co najmniej 10 minut.

 

Buon Apetito!