Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście

Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście

Obiady
Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście
30 grudnia 2021

Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety.

 

Przy przygotowywaniu lenticchie należy pamiętać, że jego składowe nie należą do najłatwiejszych w obróbce. Nie chodzi tu jednak o mnogość kroków, które trzeba wykonać w przepisie, ale o odpowiedni czas przygotowywania choćby soczewicy. To wymagające nasiona, potrzebują długotrwałego gotowania z jednoczesnym mieszaniem, by odpowiednio się rozmiękczyć. Do potrawy przyda się też dobrej jakości oliwa z oliwek (na przykład Golden 3 Tortiglione).

 

Składniki

– 250 g soczewicy
– 30 g pokrojonego w kostkę boczku
– cebula
– seler
– marchewka
– liść szałwii
– 400 g pulpy pomidorowej
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Namocz soczewicę w zimnej wodzie przez kilka godzin.
2. Osusz ziarna i zbierz do rondla.
3. Zalej je zimną wodą i gotuj przez godzinę.
4. Oczyść warzywa i pokrój je w bardzo drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy, dopraw liściem szałwii oraz boczkiem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa.
6. Po 10 minutach dodaj posiekaną papkę pomidorową lub trzy świeże, czerwone, dojrzałe pomidory (obrane, posiekane i pokrojone w kostkę).
7. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut.
8. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż na patelnię, wymieszaj i smaż przez co najmniej 10 minut.

 

Buon Apetito!