Orecchiette con le cime di rapa | Bottega del Gusto

Orecchiette con le cime di rapa

Obiady
Orecchiette con le cime di rapa
22 października 2020

Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.

 

Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.

 

Historia orecchiette con le cime di rapa sięga średniowiecza, okresu dominacji normańsko-szwabskiej między XII a XIII wiekiem, na obszarze Sannicandro di Bari. W tym czasie rozpoczęto produkcję rzemieślniczego makaronu z pszenicy durum, o okrągłym kształcie i wydrążonym w środku. Gotowy produkt był suszony tak, aby można go było przechowywać przez krótsze lub dłuższe okresy (nawet na statkach wypływających na długie podróże). Z Bari orecchiette con le cime di rapa rozprzestrzeniła się na resztę Apulii i Basilicaty. To właśnie Andegawenowie, którzy zdominowali oba regiony w XIII wieku, nadali makaronowi nazwę, którą znamy dzisiaj.

 

Obecnie danie jest popularne w całych Włoszech. Jest proste i warte wykonania mimo tego, że w Polsce rzepa brokułowa nie należy do najpopularniejszych produktów.

 

Składniki

– 1 kg rzepy brokułowej
– cebula
– sól
– bułka tarta
– czosnek
– oliwa z oliwek np. La Masseria
– 200 g kaszy/mąki z pszenicy durum
– woda
– parmezan

 

Sposób przygotowania

1. Do kaszy/mąki dodać sól i wlać około 100 ml wody o temperaturze pokojowej
2. Ugnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić do „odpoczynku” na 15 minut
3. Przygotować z ciasta paski o grubości około 1 cm
4. Każdy z pasków pokroić na kawałki o wielkości około 1 cm
5. Kawałki ugnieść w kształt muszelki i gotować je w gorącej wodzie przez kilka minut
6. Postawić do zagotowania wodę z dodatkiem soli
7. Dodać do garnka rzepę brokułową i gotować około 5 minut
8. Na patelnię wlać oliwę i zarumienić na niej bułkę tartą
9. Cebulę podsmażyć z czosnkiem
10. Po odcedzeniu rzepy brokułowej dodać ją do cebuli i czosnku. Dusić razem 5 minut
11. Makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami
12. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki tartej i parmezanu

Smacznego!