Pizza neapolitańska przepis na ciasto i dodatki | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Pizza neapolitana

Obiady
Pizza neapolitana
2 lipca 2020

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu.

Oryginalna pizza neapolitana (pizza napoletana) z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą bazylią. W pizzy wszystko zaczyna się od ciasta, a tym samym od mąki. Warto więc postawić na oryginalną włoską mąkę typu 00, która swoją delikatnością dogodzi nawet największym pasjonatom włoskich smaków. Akompaniować jej może Passata di Pomodoro, gwarantując intensywny smak sosu. Nie wolno również zapomnieć, że mieszkańcy Italii dbają o szczegóły i w kuchni używają najlepszych składników. Jednym z nich jest włoska oliwa z oliwek, która idealnie dopełni danie.

Składniki potrzebne do przygotowania pizzy neapolitańskiej znajdziesz w naszych stacjonarnych sklepach w Warszawie, w delikatesach Bottega del Gusto.

Składniki

– 500 g mąki Per Pizza firmy Iaquone typu 00
– 350 g zimnej wody
– 10 g soli
– 2 g suchych drożdży
– 400 ml Passata di Pomodoro firmy Le conserve della nonna
– 250 g mozzarelli
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka oregano
– łyżka oliwy Farchioni
– kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuścić z 1,5 łyżki letniej wody. Odstawić.
2. Połączyć ze sobą mąkę i resztę wody. Dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny.
3. Po tym czasie do ciasta dodać drożdże i sól. Dokładnie ugniatać, przekładając je z dołu do góry. Przykryć i odstawić na sześć godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie raz, dwa razy ciasto przełożyć jak wcześniej.
4. Gotowe podzielić na trzy części (dwie z nich można wsadzić do lodówki i trzymać tam nawet dwa dni bez utraty świeżości).
5. Na 45 minut przed pieczeniem pizzy rozgrzać piekarnik w najwyższej możliwej temperaturze (najlepiej docelowo nie umieszczać ciasta na blasze, a na kamieniu do pizzy).
6. Blat przyprószyć mąką. Ciasto zgnieść dłonią na środku, po czym wykonać to samo z drugiej strony. Następnie rozciągać ciasto (ale nie za cienko, nie może być przezroczyste lub dziurawe), zostawiając brzegi o grubości około 1 cm.
7. Przygotować sos. Ząbki czosnku zeszklić na oliwie. Do garnka wlać passatę, dodać czosnek, oregano, a także pieprz i sól wedle upodobania. Gotować 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
8. Gotowy sos nałożyć na ciasto.
9. Pokroić mozzarellę na równe plastry, a następnie gęsto nałożyć na ciasto z sosem. Wyłożyć na kamień do pieczenia/blachę.
10. Przy odpowiednio nagrzanym piekarniku (250-300 stopni) pizza powinna być gotowa maksymalnie w 8-10 minut. Odpowiednią chrupkość uzyska, gdy brzegi dość mocno się zarumienią. Po wyjęciu przyozdobić bazylią.

Smacznego!

 

pizza neapolitańska

Każdy miłośnik włoskich przysmaków wie, że prostota i skupienie na jakości są kluczem do niezapomnianych wrażeń smakowych. Nawet najmniejsze detale w przepisie, takie jak rodzaj użytej mąki do ciasta czy świeżość składników, mogą wpłynąć na ostateczny rezultat. Aby pizza neapolitańska zachwycała mistrzowskim wykonaniem, należy zacząć od podstaw – a w przypadku tej klasycznej potrawy, od idealnego spodu. Jego jakość determinuje nie tylko strukturę i smak, ale i całe doświadczenie kulinarne. Dobre wyrabianie i odpowiedni czas fermentacji ciasta są niezbędne do uzyskania tej charakterystycznej struktury.

Pizza neapolitańska – przepis na kulinarny sukces, czyli kompozycja składników

Odkrycie doskonałego połączenia produktów spożywczych to drugi krok w podręczniku kulinarnej doskonałości. Właściwa kompozycja ma duże znaczenie dla efektu potrawy, jaką jest pizza neapolitańska. Przepis powinien uwzględniać najwyższej jakości pomidory i świeżą mozzarellę. Odpowiednio ułożone składniki tworzą harmonię smaków, która jest kwintesencją włoskiej kuchni.

W procesie przygotowania potrawy nie można zapomnieć o warunkach pieczenia określonych w przepisie. Ciasto na pizzę neapolitańską powinno być wypiekane w odpowiedniej temperaturze. Dzięki właściwie nagrzanemu piekarnikowi i kamieniowi piekarskiemu można osiągnąć złocistą, chrupiącą obręcz wokół krawędzi.

Perfekcyjna pizza w stylu neapolitańskim – przydatne wskazówki

Po wyjęciu z pieca, kiedy ciasto jest wypieczone do perfekcji, można przybrać potrawę świeżymi liśćmi bazylii, które dodadzą nie tylko koloru, ale i aromatu. To właśnie te detale sprawiają, że domowa wersja tej słynnej potrawy może konkurować z tymi serwowanymi w sercu Italii. Aby więc za każdym razem cieszyć się perfekcyjnym rezultatem, warto wykorzystać nasz przepis na pizzę neapolitańską i przestrzegać zawartych w nim wskazówek.

Bottega del Gusto jest miejscem, w którym każdy pasjonat znajdzie wysokiej jakości składniki niezbędne do przygotowania własnej wersji tej potrawy. Odkrywaj świat włoskich smaków, przyrządzając ciasto na pizzę neapolitańską w zaciszu domowej kuchni. Zapraszamy do tworzenia, eksperymentowania z przepisami i delektowania się apetycznymi wynikami pracy.