Pizza neapolitana. Oryginalny włoski przepis na pizzę

Pizza neapolitana

Obiady
Pizza neapolitana
2 lipca 2020

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu.

Oryginalna pizza neapolitana z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą bazylią. W pizzy wszystko zaczyna się od ciasta, a tym samym od mąki. Warto więc postawić na oryginalną Divellę, która swoją delikatnością dogodzi nawet największym pasjonatom włoskich smaków. Akompaniować jej może Passata di Pomodoro , gwarantując intensywny smak sosu. Nie wolno również zapomnieć, że mieszkańcy Italii dbają o szczegóły i w kuchni używają najlepszych składników. Jednym z nich jest oliwa Biolevante Grezzona, która idealnie dopełni danie. Tak skomponowana pizza sprawi, że nie będziesz chciał kosztować już żadnej innej!

 

 

Składniki

– 500 g mąki Divella typu 00
– 350 g letniej wody
– 10 g soli
– 2 g świeżych drożdży
– 400 ml Passata di Pomodoro
– 250 g mozzarelli
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka oregano
– łyżka oliwy Biolevante Grezzona
– kilka listków świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuścić z 1,5 łyżki letniej wody. Odstawić.
2. Połączyć ze sobą mąkę i resztę wody. Dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny.
3. Po tym czasie do ciasta dodać drożdże i sól. Dokładnie ugniatać, przekładając je z dołu do góry. Przykryć i odstawić na sześć godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie raz, dwa razy ciasto przełożyć jak wcześniej.
4. Gotowe podzielić na trzy części (dwie z nich można wsadzić do lodówki i trzymać tam nawet dwa dni bez utraty świeżości).
5. Na 45 minut przed pieczeniem pizzy rozgrzać piekarnik w najwyższej możliwej temperaturze (najlepiej docelowo nie umieszczać ciasta na blasze, a na kamieniu do pizzy).
6. Blat przyprószyć mąką. Ciasto zgnieść dłonią na środku, po czym wykonać to samo z drugiej strony. Następnie rozciągać ciasto (ale nie za cienko, nie może być przezroczyste lub dziurawe), zostawiając brzegi o grubości około 1 cm.
7. Przygotować sos. Ząbki czosnku zeszklić na oliwie. Do garnka wlać passatę, dodać czosnek, oregano, a także pieprz i sól wedle upodobania. Gotować 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
8. Gotowy sos nałożyć na ciasto.
9. Pokroić mozzarellę na równe plastry, a następnie gęsto nałożyć na ciasto z sosem. Wyłożyć na kamień do pieczenia/blachę.
10. Przy odpowiednio nagrzanym piekarniku (250-300 stopni) pizza powinna być gotowa maksymalnie w 8-10 minut. Odpowiednią chrupkość uzyska, gdy brzegi dość mocno się zarumienią. Po wyjęciu przyozdobić bazylią.

Smacznego!