Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny kolor i aromatyczny zapach były początkiem dania, które do teraz znane jest jako risotto alla milanese.
Przyprawy dodają potrawie smakowej klasy, a białe wino delikatności. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a jej smak z pewnością sprawi, że na stałe zagości w naszej kuchni!
Produkty potrzebne do przygotowania idealnego risotto znajdziecie w naszych delikatesach.
Składniki– 4 plastry szynki parmeńskiej
– szalotka
– 2 ząbki czosnku
– bulion warzywny
– rozmaryn
– oliwa Biolevante Grezzona
– ryż arborio – 250 g
– szczypta szafranu
– białe wytrawne wino – 200 ml
– masło – 2/5 kostki
– parmezan – 100 g
– jeden średni pomidor
– natka pietruszki
Sposób przygotowania1. Czosnek, szalotkę i drobno pokrojoną szynkę podsmażyć na oliwie ze szczyptą rozmarynu
2. Do wcześniej przygotowanych produktów dodać ryż i szafran, zalewając winem. Gotować do odparowania trunku
3. Do dania wlać 1 litr bulionu, mieszając do czasu, gdy ryż będzie al dente
4. Do potrawy dodać masło i gotować do jego roztopienia
5. Przed podaniem z wierzchu posypać danie parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Można też dodać pomidora
Smacznego!