Risotto alla milanese – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Risotto alla milanese

Obiady
Risotto alla milanese
9 lipca 2020

Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny kolor i aromatyczny zapach były początkiem dania, które do teraz znane jest jako risotto alla milanese.

Przyprawy dodają potrawie smakowej klasy, a białe wino delikatności. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a jej smak z pewnością sprawi, że na stałe zagości w naszej kuchni!

Produkty potrzebne do przygotowania idealnego risotto znajdziecie w naszych delikatesach.

Składniki

4 plastry szynki parmeńskiej

szalotka

2 ząbki czosnku

bulion warzywny

rozmaryn

oliwa Biolevante Grezzona 

ryż arborio – 250 g

szczypta szafranu

białe wytrawne wino – 200 ml 

masło – 2/5 kostki

parmezan – 100 g

– jeden średni pomidor

– natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Czosnek, szalotkę i drobno pokrojoną szynkę podsmażyć na oliwie ze szczyptą rozmarynu

2. Do wcześniej przygotowanych produktów dodać ryż i szafran, zalewając winem. Gotować do odparowania trunku

3. Do dania wlać 1 litr bulionu, mieszając do czasu, gdy ryż będzie al dente

4. Do potrawy dodać masło i gotować do jego roztopienia

5. Przed podaniem z wierzchu posypać danie parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Można też dodać pomidora

Smacznego!