
Prawdziwe włoskie śniadania nie należą do najmniej kalorycznych, ale z pewnością są pyszne! Bo czy może być coś lepszego, niż spożycie tradycyjnego caffe e cornetto, przełamując słodkość rogalika z goryczą kawy?
Skąd w ogóle wziął się tytułowy „cornetto”? Jego historia miesza się z legendą. Według zapisków, rogal powstał, gdy Wiedeń doświadczył oblężenia osmańskiego w 1683 roku. W świetle tej wersji to piekarz podniósł alarm, słysząc odgłosy najeźdźców, którzy kopali podziemny tunel do pokonania murów miejskich. W nagrodę otrzymał wyłączne prawo do robienia słodyczy w kształcie półksiężyca z okazji najazdu tureckiego.
Receptura? Ta pochodzi od francuskiej brioszki, która powstała w Normandii, w XVI wieku. Co ciekawe, była adaptacją „pâte à brioche”, czyli ciasta z czasów średniowiecza. Z czasem wersja „brioche” we Francji zmieniła nazwę na „croissant”. We Włoszech z kolei, ze względu na wymianę kulturalną podczas wojen napoleońskich, zaczęto wypiekać brioszkę. Chociaż włoska „brioche” zachowała swoją nazwę, przepis nie pozostał ten sam.
Włoska „brioche” i „cornetto” są traktowane jako synonimy w wielu miejscach w Italii. Tak bardzo, że wiele osób mówi: na północy je się „brioche”, a na południu „cornetto”, jakby to było to samo. Jednak na południu istnieje również inny rodzaj „brioche”, który składa się z ciasta brioche podobnego do ciasta spożywanego we Francji. Jego kształt jest jednak okrągły.
Jeśli więc wybierasz się do Mediolanu, zamów brioche z kawą, gdy chcesz nadziewane francuskie cornetto lub croissanta. Jeżeli jednak stawiasz na południe Włoch, zamów cafe e cornetto. Jeśli wybierzesz tam brioche z kawą, dostaniesz coś zupełnie innego. Uważaj więc!
Caffe e cornetto można spożywać z dodatkami. Obok dżemów polecamy krem orzechowy Gianduia Nero Pernigotti.
Czas przygotowania:2 godziny
500 g mąki
250 ml wody
300 g masła
20 g świeżych drożdży piwnych
10 g soli
70 g cukru pudru
50 ml mleka pełnego
jajko
mleko
Buon Appetito!