
8 czerwca 2021
Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.
To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie kasztanów i proste składniki, a więc woda, mąka kasztanowa i rozmaryn. Już w XVI wieku było dobrze znane i cenione. W jednym ze swoich pism wspomina o nim augustianin. Wydaje się, że twórcą przepisu był Pilade da Lucca. Mowa o nim w „Komentarzu do najbardziej znaczących i potwornych rzeczy we Włoszech i innych miejscach” napisanym przez Ortensio Orlando. Dzieło to opublikowano w Wenecji w 1553 roku. Od 1800 roku toskańczycy eksportowali castagnaccio do reszty Włoch i to właśnie w tym okresie wzbogacano je rodzynkami, orzeszkami pinii i rozmarynem.
Czas przygotowania:60 minut
Mąka kasztanowa 500 g
Woda 650 g
Orzechy sosnowe 100 g
Rozmaryn 1 gałązka
Rodzynki 80 g
Orzechy włoskie 100 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 40 g
Sól do 5 g
Smacznego!