8 czerwca 2021

Castagnaccio, czyli kasztany w kuchni

Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.

To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie kasztanów i proste składniki, a więc woda, mąka kasztanowa i rozmaryn. Już w XVI wieku  było dobrze znane i cenione. W jednym ze swoich pism wspomina o nim augustianin. Wydaje się, że twórcą przepisu był Pilade da Lucca. Mowa o nim w „Komentarzu do najbardziej znaczących i potwornych rzeczy we Włoszech i innych miejscach” napisanym przez Ortensio Orlando. Dzieło to opublikowano w Wenecji w 1553 roku. Od 1800 roku toskańczycy eksportowali castagnaccio do reszty Włoch i to właśnie w tym okresie wzbogacano je rodzynkami, orzeszkami pinii i rozmarynem.

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • Mąka kasztanowa 500 g

  • Woda 650 g

  • Orzechy sosnowe 100 g

  • Rozmaryn 1 gałązka

  • Rodzynki 80 g

  • Orzechy włoskie 100 g

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 40 g

  • Sól do 5 g

 

Sposób przygotowania

  1. Umyć rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć je na 10 minut w misce z zimną wodą.
  2. Grubo posiekać orzechy włoskie nożem i świeży rozmaryn.
  3. Przesiać mąkę kasztanową i dodawać wodę, mieszając ręczną trzepaczką.
  4. Gdy uzyska się gładką i jednorodną mieszankę, dodać posiekane orzechy włoskie i całe orzeszki pinii.
  5. Rodzynki wycisnąć i osuszyć, a następnie dodać je do masy.
  6. Wymieszać i dodać sól.
  7. Nasmarować formę do ciasta o średnicy 32 cm.
  8. Wylać mieszankę, wyrównując ją za pomocą szpatułki.
  9. Posypać powierzchnię castagnaccio orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rodzynkami.
  10. Dodać rozmaryn.
  11. Piec w temperaturze 195 stopni przez około 35 minut.

Smacznego!