8 czerwca 2021

Lampredotto

Lampredotto to typowe danie florenckie, przyrządzane z żołądka krowy. „Lampredotto” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego węgorza minoga, ponieważ flaki przypominają minoga w kształcie i kolorze. Kanapka z lampredotto została opisana jako „klasyczny smakołyk florencki” i jest tradycyjnym regionalnym jedzeniem ulicznym we Florencji.

Lampredotto jest zazwyczaj wolno gotowane w bulionie warzywnym, doprawione ziołami, następnie również posiekane i podawane w bułce . Często polane jest także ostrym sosem lub sosem zielonym (salsa verde).

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • 1,5 kg abomaso, flaków na lampredotto

  • 2 cebule

  • Seler

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • Pietruszka

  • 3 liście laurowe

  • Pieprz

  • Jałowiec

  • Pomidor

  • Sól

 

 

Sposób przygotowania

  1. Jeśli flaki nie są ugotowane, należy to zrobić.
  2. Mięso odsączyć.
  3. Do garnka włożyć seler, cebulę obraną i pozostawioną w całości, marchewkę, obrany czosnek, pietruszkę, liście laurowe, pieprz, jałowiec i pomidora pokrojonego w łódeczki.
  4. Dodać soli i gotować bulion przez około 30–40 minut.
  5. Dodać flaki i gotować kolejne 30 minut.
  6. Tradycyjne przygotowanie wymaga umieszczenia lampredotto w bułce. Przed tym warto zamoczyć pieczywo delikatnie w pozostałościach wywaru.

Smacznego!