15 lipca 2021

Gelo d'Anguria na ciepłe dni

Gelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać nietypowe połączenia. W tym przepisie skupimy się na klasycznej odmianie.

 

 

Czas przygotowania:15 minut

Składniki

  • 1,5 kg arbuza

  • 150 g cukru

  • 80 g skrobi kukurydzianej

 

 

Sposób przygotowania

  1. Usuń wszystkie nasiona z arbuza.
  2. Zmiksuj owoc, a otrzymany sok przelej do rondla.
  3. Dodaj skrobię kukurydzianą i cukier.
  4. Postaw deser na bardzo małym ogniu i gotuj przez około 15 minut, aż zacznie gęstnieć.
  5. Pozwól deserowi ostygnąć najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.

Smacznego!