
21 sierpnia 2021
Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.
Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. W Toskanii mówi się, że zabaglione było dobrze znane od XVI wieku i bardzo popularne na dworze Cateriny de’ Medici. Jego powstanie opiera się na legendzie o czasach, gdy wieśniacy dla wykarmienia wojska mogli zdobyć tylko jajka, miód, białe wino i zioła.
Czas przygotowania:30 minut
45 g cukru
2 łyżki wina Marsala
100 ml śmietanki
Truskawki
Ewentualnie biszkopty do dekoracji
Sól
Smacznego!