21 sierpnia 2021

Zabaglione. Nietypowy włoski deser

Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.

Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. W Toskanii mówi się, że zabaglione było dobrze znane od XVI wieku i bardzo popularne na dworze Cateriny de’ Medici. Jego powstanie opiera się na legendzie o czasach, gdy wieśniacy dla wykarmienia wojska mogli zdobyć tylko jajka, miód, białe wino i zioła.

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 2 jaja
  • 45 g cukru

  • 2 łyżki wina Marsala

  • 100 ml śmietanki

  • Truskawki

  • Ewentualnie biszkopty do dekoracji

  • Sól

 

 

Sposób przygotowania

  1. Do dużej szklanej miski włóż jajka, cukier, Marsalę i szczyptę soli.
  2. Napełnij kolejną, większą miskę lodowatą wodą i odstaw na bok.
  3. Umieść pierwszą miskę na rondelku z gotującą się wodą.
  4. Ubij mieszankę elektrycznymi trzepaczkami, aż będzie bardzo gęsta.
  5. Zdejmij z ognia i wstaw do miski z mrożoną wodą, a następnie ponownie ubij, aż ostygnie.
  6. Przelej deser do szklanek.
  7. Udekoruj całymi truskawkami, a następnie schłódź przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.

Smacznego!