
Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.
Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy, zarówno w postaci słodkiej, jak i pikantnej. Crespelle wyglądaką jak cannelloni, czyli tubki z makaronem wypełnione szpinakiem i ricottą, ale z cienką naleśnikową krepą. Na toskańskiej wsi to danie było kiedyś nazywane „pezzole delle nonna” (pezzole to toskański sposób powiedzenia „fazzoletto”, co oznacza „chusteczkę – tak cienkie miało być ciasto, które wytworzyć obecnie można między innymi np. z mąki Manitoba).
Crespelle alla fiorentina to wygodne jedzenie w stylu domowym, które można znaleźć w tradycyjnych włoskich trattoriach.
Czas przygotowania:40 minut
175 g mąki
750 ml mleka
3 jajka
100 g masła
250 g ricotty
300 g szpinaku
parmezan
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
sos pomidorowy
parmezan
Smacznego!