8 października 2020

Crespelle alla fiorentina

Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.

Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy, zarówno w postaci słodkiej, jak i pikantnej. Crespelle wyglądaką jak cannelloni, czyli tubki z makaronem wypełnione szpinakiem i ricottą, ale z cienką naleśnikową krepą. Na toskańskiej wsi to danie było kiedyś nazywane „pezzole delle nonna” (pezzole to toskański sposób powiedzenia „fazzoletto”, co oznacza „chusteczkę – tak cienkie miało być ciasto, które wytworzyć obecnie można między innymi np. z mąki Manitoba).

Crespelle alla fiorentina to wygodne jedzenie w stylu domowym, które można znaleźć w tradycyjnych włoskich trattoriach.

Czas przygotowania:40 minut

Składniki

  • 175 g mąki

  • 750 ml mleka

  • 3 jajka

  • 100 g masła

  • 250 g ricotty

  • 300 g szpinaku

  • parmezan

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • sos pomidorowy

  • parmezan

 

Sposób przygotowania

  1. Ubić dwa jajka z mlekiem.
  2. Dodać mąkę, roztopione masło, szczyptę soli i mieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
  3. Odstawić ciasto na około godzinę.
  4. Posmarować patelnię o średnicy około 20 cm, wlać jedną łyżkę ciasta na każdy naleśnik i smażyć z obu stron.
  5. Szpinak ugotować, odcedzić, posiekać i dodać do ricotty oraz jajka, następnie dodać do smaku parmezan i gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
  6. Przygotować beszamel z mleka zmieszanego z mąką, dodać szczyptę soli i masło.
  7. Na środku każdego naleśnika umieścić kilka łyżek nadzienia i zwinąć je jak cannoli.
  8. Naleśniki ułożyć na patelni obok siebie, przykryć beszamelem, polać kilkoma łyżkami sosu pomidorowego i obficie posypać parmezanem.
  9. Zapiekać wszystko w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!