31 marca 2022

Gnocchi alla Romana

Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej skórce nie można się oprzeć!

Wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia gnocchi alla Romana znajdziecie rzecz jasna w Bottega del Gusto. Pamiętajcie – bez prawdziwych, włoskich serów to danie nie będzie takie samo!

 

Czas przygotowania:40 minut

Składniki

  • 1 l mleka

  • 250 g kaszy manny

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki Parmigiano Reggiano

  • 2 łyżki Pecorino

  • gałka muszkatołowa

  • 100 g masła

  • sól

  • świeża szałwia do dekoracji

 

Sposób przygotowania

  1. W rondelku podgrzej mleko z 50 g masła, solą i gałką muszkatołową.
  2. Po zagotowaniu dodaj kaszę mannę oraz lekko ubite żółtka i Parmigiano Reggiano.
  3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je do grubości 1 cm, a następnie wytnij 5 cm krążki. Wykorzystaj całe ciasto, łącznie z pozostałymi skrawkami.
  4. Daj odpocząć ciastu na 30 minut.
  5. Posmaruj naczynie żaroodporne połową pozostałego masła i ułóż gnocchi tak, aby na siebie zachodziły.
  6. Przykryj potrawę resztą cienkich kawałków masła i posyp Pecorino.
  7. Piecz w piekarniku przez 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.

Buon Appetito!