
Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej skórce nie można się oprzeć!
Wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia gnocchi alla Romana znajdziecie rzecz jasna w Bottega del Gusto. Pamiętajcie – bez prawdziwych, włoskich serów to danie nie będzie takie samo!
Czas przygotowania:40 minut
1 l mleka
250 g kaszy manny
2 żółtka
3 łyżki Parmigiano Reggiano
2 łyżki Pecorino
gałka muszkatołowa
100 g masła
sól
świeża szałwia do dekoracji
Buon Appetito!