
Kto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko zdrowa, ale także szybka w wykonaniu. Dlaczego? Ponieważ makaron nie jest pieczony pod grubymi warstwami sera i sosu tylko dodawany do składników zaraz po ugotowaniu.
Czas przygotowania:15 minut
Smacznego!
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
Podsmaż czosnek na jasno złoty kolor, około 3 minuty.
Dodaj 2 szklanki pomidorów i 1/2 łyżeczki soli.
Gotuj do miękkości, około 7 minut.
Duś do uzyskania sosu, około 1 minuty.
Zagotuj wodę w dużym garnku.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente.
Wrzuć makaron na patelnię do sosu. Dodaj bazylię.
Gotowe danie posyp ricottą i skrop pozostałą łyżeczką oliwy. Udekoruj startym serem i bazylią. Posyp pieprzem.
Smacznego!