15 lipca 2021

Lasagne bez pieczenia w czterech prostych krokach

Kto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko zdrowa, ale także szybka w wykonaniu. Dlaczego? Ponieważ makaron nie jest pieczony pod grubymi warstwami sera i sosu tylko dodawany do składników zaraz po ugotowaniu.

 

Czas przygotowania:15 minut

Składniki

  1. 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  2. 7 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  3. 3 szklanki czerwonych i żółtych pomidorów koktajlowych lub winogronowych
  4. Sól i świeżo zmielony pieprz
  5. Bulion z kurczaka
  6. 8 makaronów lasagne
  7. Świeża bazylia
  8. Ser ricotta
  9. Ser Pecorino

Smacznego!

 

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej oliwę na średnim ogniu.

  • Podsmaż czosnek na jasno złoty kolor, około 3 minuty.

  • Dodaj 2 szklanki pomidorów i 1/2 łyżeczki soli.

  • Gotuj do miękkości, około 7 minut.

  • Duś do uzyskania sosu, około 1 minuty.

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente.

  • Wrzuć makaron na patelnię do sosu. Dodaj bazylię.

  • Gotowe danie posyp ricottą i skrop pozostałą łyżeczką oliwy. Udekoruj startym serem i bazylią. Posyp pieprzem.

Smacznego!