
Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.
Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją się przekraczać smakowych granic i eksperymentować w kuchni. To właśnie stamtąd pochodzi jedne z najciekawszych połączeń z Italii, czyli mozzarella w szafranowym cieście.
W Abruzji i Molise znajdują się jedne z najsłynniejszych na świecie pół krokusowych. Z nich właśnie wytwarza się szafran, który używany jest jako przyprawa. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów lubią go dodawać do różnych dań. Najlepszym przykładem jest risotto ala milanese.
Co potrzeba do przygotowania mozzarelli w cieście szafranowym? Oczywiście sera, przyprawy, mąki oraz bułki tartej. Ponadto, nie może zabraknąć najlepszego gatunkowo oleju.
Czas przygotowania:20 minut
350 g kulek mozzarelli
szafran
150 ml ciepłej wody
sól
pieprz
250 g mąki
bułka tarta
olej
odrobina parmezanu
Smacznego!