
Pasta „Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę.
Przepis na tą znakomitą pastę jest naprawdę prosty i szybki. Doskonały na romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Do dania doskonale będzie pasowało czerwone wino Ciro Rosso – nie tylko idealnie komponujące się ze smakiem dania, ale także pochodzące z tego samego regionu co przepis – Kalabrii.
Czas przygotowania:25min
(porcja dla 2 osob):
200g makaronu Orecchiette
100g Nduja Calabrese (krem salami)
250g świeżego sera Ricotta Fresca
50g Precorino Romano
Pieprz czarny
Smacznego!:)