
Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.
Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje się danie, są łatwo dostępne i wariantywne – można zamieniać ze sobą między innymi rodzaje makaronu. By danie nie było aż tak podstawowe, można przygotowywać je z dodatkami. W niektórych włoskich przepisach pojawia się między innymi boczek. W innych z kolei potrawa ta podawana jest z lekko podsmażoną cukinią. Wersja jarska jest lekka i delikatna. W sam raz na coraz cieplejsze popołudnia.
Czas przygotowania:20 minut
400 g świeżego makaronu
10–15 listków mięty
1 suszone chili
2 szalotki
4 łyżki bułki tartej
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Skórka z cytryny
2 łyżki bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
Ewentualnie jedna cukinia
Smacznego!