13 maja 2021

Pasta alla menta

Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.

Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje się danie, są łatwo dostępne i wariantywne – można zamieniać ze sobą między innymi rodzaje makaronu. By danie nie było aż tak podstawowe, można przygotowywać je z dodatkami. W niektórych włoskich przepisach pojawia się między innymi boczek. W innych z kolei potrawa ta podawana jest z lekko podsmażoną cukinią. Wersja jarska jest lekka i delikatna. W sam raz na coraz cieplejsze popołudnia.

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 400 g świeżego makaronu

  • 10–15 listków mięty

  • 1 suszone chili

  • 2 szalotki

  • 4 łyżki bułki tartej

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • Sól

  • Skórka z cytryny

  • 2 łyżki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka mąki

  • Ewentualnie jedna cukinia

 

Sposób przygotowania

  1. Pokrój szalotkę i podsmaż ją na patelni z 4 łyżkami oleju i papryczką chili. Gdy zrobi się przezroczysta, dodaj liście mięty i gorący bulion warzywny. Posól.
  2. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmiksuj wszystko z łyżką mąki na gładką masę. Przełóż na nieprzywierającą patelnię i pozwól wywarowi lekko zgęstnieć.
  3. W międzyczasie gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez minutę, odcedź, a następnie gotuj z przygotowanym sosem. Wyłącz ogień i dodaj startą skórkę z cytryny wraz z posiekaną miętą.
  4. Przełóż makaron na talerz. Posyp bułką tartą (podpieczoną na patelni z odrobiną oleju) i podawaj. Do smaku można również dodać pokrojoną w plasterki cukinię.

Smacznego!