
Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.
Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na pollo alla Toscana jeszcze bardziej tę delikatność podbija. Główną zasługę ma w tym białe wino (sprawdź dostępne na stronie Bottega del Gusto), które dodawane jest w procesie gotowania/smażenia potrawy. Wychodzi z tego aromatyczne danie, które będzie ozdobą każdego stołu. Podaje się je ze smażonymi ziemniaczkami, które można polać lekkim dressingiem vinegret. Ciekawi smaku? Sprawdźcie przepis poniżej!
Czas przygotowania:30 minut
2 kg udek z kurczaka
1,5 kg polędwiczek z kurczaka
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku
3 łyżki octu z białego wina
2 łyżki masła
2 szalotki, posiekane
gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
2 łyżki mąki
1 filiżanka wytrawnego białego wina
2 kubki bulionu wołowego (nie bulionu z kurczaka)
Buon Appetito!