27 października 2021

Pollo alla Toscana

Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.

Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na pollo alla Toscana jeszcze bardziej tę delikatność podbija. Główną zasługę ma w tym białe wino (sprawdź dostępne na stronie Bottega del Gusto), które dodawane jest w procesie gotowania/smażenia potrawy. Wychodzi z tego aromatyczne danie, które będzie ozdobą każdego stołu. Podaje się je ze smażonymi ziemniaczkami, które można polać lekkim dressingiem vinegret. Ciekawi smaku? Sprawdźcie przepis poniżej!

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 2 kg udek z kurczaka

  • 1,5 kg polędwiczek z kurczaka

  • sól

  • pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 łyżki octu z białego wina

  • 2 łyżki masła

  • 2 szalotki, posiekane

  • gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego

  • 2 łyżki mąki

  • 1 filiżanka wytrawnego białego wina

  • 2 kubki bulionu wołowego (nie bulionu z kurczaka)

 

 

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej patelnię na średnim ogniu.
  2. Dopraw kurczaka solą i pieprzem.
  3. Na patelnię dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, połowę kawałków kurczaka i kilka zmiażdżonych ząbków czosnku.
  4. Kurczaka przyrumień przez 2 minuty z każdej strony i wyjmij z patelni.
  5. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, obróć patelnię i dodaj pozostałe kawałki kurczaka oraz czosnek.
  6. Zarumień kurczaka 2 minuty z każdej strony i zdejmij go z patelni.
  7. Dodaj ocet na patelnię. Niech się ugotuje.
  8. Dodaj masło, szalotki i rozmaryn i smaż 2 minuty.
  9. Dodaj mąkę i smaż jeszcze minutę.
  10. Wlej wino i bulion na patelnię, a później włóż do niej kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez 7–8 minut.

Buon Appetito!