
Ravioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to warzywo ma obecnie swoje pięć minut. We włoskim wydaniu jest jeszcze smaczniejsze!
Aby jeszcze bardziej doprawić danie, można „ubrać” ravioli w pomidory smażone z gałązką rozmarynu. Oczywiście jednak wolno dać upust swojej wyobraźni i udekorować je tak, jak się lubi! Mała wskazówka? Spróbuj dodać na niego trochę wędzonego sera ricotta tuż przed podaniem.
Do przepisu można użyć gotowych ravioli. My zaprezentujemy jednak, jak samodzielnie je przygotować
Czas przygotowania:60 minut
250 g mąki do makaronu
Sól
10 ml oliwy z oliwek
Kasza manna z pszenicy durum
2 jajka
300 g ricotty
20 g Grana Padano
200 g bakłażana
Czosnek
Pieprz
Buon appetito!