15 listopada 2021

Ricetta italiana per le vongole

Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.

W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy sposób w domu. Mamy więc kilak rad, które mogą się przydać. Mięso małż, czyli vongole, jest bardzo delikatne. Potrzebuje krótkiej obróbki termicznej w postaci gotowania na parze, pieczenia lub duszenia. Wystarczy kilka minut, by mule zaczęły się otwierać, co oznacza, że są gotowe. Jeśli przesadzi się z czasem, mięso będzie twarde i ciemne. Warto pamiętać, że małże, które nie otworzyły się podczas gotowania nie nadają się do jedzenia.

Najbardziej znane przepis na vongole? Duszenie w białym winie z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek (np. Grezzona).

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 1 kg małży

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • pół szklanki białego wina

  • cytryna

 

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej oliwę.
  2. Dodaj małże i czosnek. Poczekaj, aż małże się otworzą.
  3. Do otwierających się muli dolej białe wino, sok z cytryny, skórkę z niej, szczyptę soli i pieprzu. Mieszaj w garnku bez przykrycia do momentu wyparowania wina.
  4. Przykryj garnek i gotuj przez 5 minut do zażółknięcia małż.

Buon Appetito!