
Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.
W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy sposób w domu. Mamy więc kilak rad, które mogą się przydać. Mięso małż, czyli vongole, jest bardzo delikatne. Potrzebuje krótkiej obróbki termicznej w postaci gotowania na parze, pieczenia lub duszenia. Wystarczy kilka minut, by mule zaczęły się otwierać, co oznacza, że są gotowe. Jeśli przesadzi się z czasem, mięso będzie twarde i ciemne. Warto pamiętać, że małże, które nie otworzyły się podczas gotowania nie nadają się do jedzenia.
Najbardziej znane przepis na vongole? Duszenie w białym winie z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek (np. Grezzona).
Czas przygotowania:20 minut
1 kg małży
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pół szklanki białego wina
cytryna
Buon Appetito!