8 listopada 2021

Schiacciata

Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania różni się między innymi grubością, czasem „odpoczywania” oraz bogactwem przypraw i oliwy (na przykład Grezzona).

Schiacciata jest jednym z najpopularniejszych dań ulicznych we Florencji. Doskonale nadaje się jako chleb do kanapek z mozzarellą, innymi serami czy tradycyjnymi włoskimi wędlinami. Niektóre włoskie przepisy sugerują również sięganie po słodkie dodatki do tej mieszanki – na przykład orzechowe kremy czy lokalne, rzemieślnicze dżemy.

 

Czas przygotowania:90 minut

Składniki

  • 500 g mąki 00

  • 250 ml ciepłej wody

  • 10 g drożdży

  • sól

  • łyżeczka cukru lub miód

  • oliwa z oliwek

  • oregano lub tymianek

 

 

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść drożdże z cukrem/miodem w ciepłej wodzie.
  2. Wsyp mąkę do miksera, dodaj wodę z drożdżami i mieszaj.
  3. Po kilku minutach dodaj sól oraz oliwę z oliwek.
  4. Kontynuuj do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż do miski.
  5. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj, wykładając na natłuszczone foremki o wymiarach 23×30 cm.
  7. Opuszkami palców zrób w cieście dziury, posyp powierzchnię odrobiną gruboziarnistej soli i przyprawami, a następnie pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.
  8. Schiacciate piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.

Buon Appetito!