
Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania różni się między innymi grubością, czasem „odpoczywania” oraz bogactwem przypraw i oliwy (na przykład Grezzona).
Schiacciata jest jednym z najpopularniejszych dań ulicznych we Florencji. Doskonale nadaje się jako chleb do kanapek z mozzarellą, innymi serami czy tradycyjnymi włoskimi wędlinami. Niektóre włoskie przepisy sugerują również sięganie po słodkie dodatki do tej mieszanki – na przykład orzechowe kremy czy lokalne, rzemieślnicze dżemy.
Czas przygotowania:90 minut
500 g mąki 00
250 ml ciepłej wody
10 g drożdży
sól
łyżeczka cukru lub miód
oliwa z oliwek
oregano lub tymianek
Buon Appetito!