
Tortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti.
Tortelloni z ricottą i ziołami są zwykle smażone z roztopionym masłem i liśćmi szałwii (lub czasem z ragù). Jako jedne z nielicznych dań z makaronu są tradycyjną potrawą na Wigilię.
Uważa się, że ten starannie wykonany makaron powstał w mieście Castelfranco Emilia, w prowincji Modena, niedaleko Bolonii. Jego historia różni się jednak w zależności od regionu. Powszechnie uznaje się, że Wenus, bogini miłości, spędziła noc w miejscowej gospodzie. Tam karczmarz zerknął na nią przez dziurkę od klucza w jej drzwiach i już po kilku sekundach od ujrzenia czarującej bogini uderzyło go boskie natchnienie. Następnie udał się do kuchni i wymyślił makaron tortelloni, o którym mówi się, że ma kształt pępka Wenus.
Czas przygotowania:120 minut
Składniki na ciasto:
400 g mąki zwykłej „00”
4 jajka
sól
oliwa z oliwek
Składniki na nadzienie:
500 g ricotty z odtłuszczonego mleka
świeża bazylia
35 g startego parmezanu
pieprz
Umieść mąkę na dużej desce lub bezpośrednio na stole.
Z mąki utwórz kopiec w kształcie wulkanu, a następnie zrób dziurę pośrodku.
Wbij jajka do zagłębienia, dodaj sól oraz oliwę z oliwek.
Widellcem ubij jajka, sól i oliwę, stopniowo mieszając je z mąką aż połączą się równomiernie.
Zbierz ciasto w kulkę i zacznij ugniatać aż będzie gładkie.
Gdy będzie gotowe, zawij je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie pokrój je na cztery równe części.
Użyj wałka do ciasta, aby spłaszczyć i uformować pierwszy kawałek, upewniając się, że utworzy się spiczasty koniec.
Włóż spiczasty koniec makaronu do maszyny do makaronu.
Ciasto przepuść przez maszynę co najmniej 2-3 razy na każdym poziomie grubości, zaczynając od najszerszego i schodząc do najwęższego.
Posyp odrobiną mąki każdą stronę ciasta, aby nie przywierało do maszyny do makaronu.
Na sam koniec uzyskasz długi prostokątny arkusz makaronu. Posyp go mąką, odstaw na bok i powtórz proces z pozostałym ciastem.
Pokrój paski ciasta makaronowego na kwadraty 8 cm x 8 cm.
Usuń nadmiar płynu z ricotty i dodaj do niej starty parmezan. Wymieszaj z pokrojoną bazylią do uzyskania jednolitej masy.
Zwilż brzegi każdego kwadratu makaronu.
Nałóż niewielką ilość nadzienia na środek kwadratu. Przenieś jeden róg makaronu do przeciwległego rogu, aby utworzyć trójkąt. Mocno ściśnij brzegi makaronu dookoła.
Przytnij krawędzie trójkąta za pomocą krajarki do makaronu lub noża.
Zbierz pozostałe dwie krawędzie w kółko i ściśnij je razem, aby uformować kształt tortelloni.
Do wrzątku z dodatkiem soli włóż świeżo przygotowane tortelloni i zamieszaj.
Gotuj tortelloni przez 8-10 minut.
Smacznego!
Mam nadzieję, że Twój domowy posiłek będzie wyjątkowy. Ciesz się gotowaniem i delektuj się pysznymi tortelloni!