
Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.
To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja dla miłośników świeżych i zdrowych warzyw, które na ich stołach obsadzane są w roli głównej. Żeby nie było zbyt zielono, można pozwolić sobie na dodanie jeszcze jednego ważnego włoskiego składnika, czyli mozzarelli. Nada ona wyjątkowego smaku i przełamie nieco zdecydowaną, chrupką konsystencję dania.
Czas przygotowania:5 minut
Sól
2 łyżki majonezu
2 łyżki octu z czerwonego wina
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pieprz
Średni ogórek zielony
Kilka rzodkiewek
1/4 główki sałaty lodowej, grubo posiekanej
Seler naciowy
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
8 peperoncini
1 szklanka Parmigiano Reggiano
Ewentualnie ser mozzarella
Smacznego!