21 sierpnia 2021

Lekka i zdrowa włoska sałatka

Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.

To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja dla miłośników świeżych i zdrowych warzyw, które na ich stołach obsadzane są w roli głównej. Żeby nie było zbyt zielono, można pozwolić sobie na dodanie jeszcze jednego ważnego włoskiego składnika, czyli mozzarelli. Nada ona wyjątkowego smaku i przełamie nieco zdecydowaną, chrupką konsystencję dania.

Czas przygotowania:5 minut

Składniki

  • Ząbek czosnku
  • Sól

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki octu z czerwonego wina

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • Pieprz

  • Średni ogórek zielony

  • Kilka rzodkiewek

  • 1/4 główki sałaty lodowej, grubo posiekanej

  • Seler naciowy

  • 1/2 małej czerwonej cebuli

  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych

  • 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek

  • 8 peperoncini

  • 1 szklanka Parmigiano Reggiano

  • Ewentualnie ser mozzarella

 

 

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj czosnek na pastę, połącz z solą.
  2. Dodaj majonez, ocet i oregano, a następnie oliwę z oliwek.
  3. Dopraw pieprzem.
  4. W jednej misce dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  5. Dodatkowo możesz podsmażyć na grillu plastry mozzarelli i dodać do sałatki.

Smacznego!