
2 września 2020
Arancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!
Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i szafran. W ich zwyczaju było spożywanie tych dwóch produktów z warzywami lub mięsem. Arancini, ale w wersji panierowanej, szybko trafiło w gusta Fryderyka II Sycylijskiego, który szukał prostych dań, które mógłby zabierać ze sobą na polowania.
Obecnie najbardziej popularną formą arancini są ryżowe kuleczki z mięsem, groszkiem i marchewką. Niektórzy wolą wersję wegetariańską z masłem i mozzarellą, a jeszcze inni eksperymentują, spożywając potrawę z prosciutto, bakłażanem, łososiem, oliwkami, a także szpinakiem. Co ciekawe, danie ma również swoją odmianę na słodko. 13 grudnia podczas święta Santa Lucia w kawiarniach dostępne jest ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.
Czas przygotowania:60 minut
300 g ryżu arborio np. Divella
bułka tarta
2 jajka
100 g parmezanu
masło
pieprz
mozzarella
olej
Dodać do niego parmezan oraz pieprz mielony do smaku. Zostawić do ostygnięcia.
Jajka zmiksować, by były dobre na panierkę.
Pokroić mozzarellę na drobne kawałki.
Z ryżu zrobić niewielki płaski placek i na środku położyć mozzarellę. Utworzyć kulkę.
Kulkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju aż do zarumienienia.
Do smaku można podać z sosem pomidorowym i bazylią.
Buon appetito!