23 września 2020

Carne alla pizzaiola

Kulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju.

Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo proste i śródziemnomorskie składniki są takie same jak w pizzy marinara i prawdopodobnie właśnie z tego powodu tak nazywa się mięso alla pizzaiola. Istnieje wiele wersji przygotowania dania, ale składniki pozostają takie same. Pomidor (np. Santa Rossa), czosnek i oregano tworzą sos, który pozwala na ugotowanie mięsa i pozostawienie go bardzo delikatnym.

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

– 300 g wołowiny
– oliwa z oliwek (np. Oliwa Grezzona)
– sól
– czosnek
– passata pomidorowa lub pomidory w puszce (np. Santa Rossa)
– oregano
– pieprz

 

Sposób przygotowania

  1. Wlać oliwę na patelnię i przysmażyć kilka ząbków czosnku.
  2. Dodać passata pomidorowa i odrobinę wody. Dusić pod przykryciem.

  3. Dodać sól i pieprz. Gotować 10 minut.

  4. Wołowinę pokroić w cienkie plastry.

  5. Dodawać pojedynczo plastry mięsa do sosu, nie kładąc ich jeden na drugim.

  6. Dodać oregano.

  7. Przykryć pokrywką, gotować 10 minut, w połowie gotowania obracając plastry.

  8. Podawać z sałatkami lub świeżą zieleniną.

Smacznego!