
23 września 2020
Kulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju.
Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo proste i śródziemnomorskie składniki są takie same jak w pizzy marinara i prawdopodobnie właśnie z tego powodu tak nazywa się mięso alla pizzaiola. Istnieje wiele wersji przygotowania dania, ale składniki pozostają takie same. Pomidor (np. Santa Rossa), czosnek i oregano tworzą sos, który pozwala na ugotowanie mięsa i pozostawienie go bardzo delikatnym.
Czas przygotowania:30 minut
– 300 g wołowiny
– oliwa z oliwek (np. Oliwa Grezzona)
– sól
– czosnek
– passata pomidorowa lub pomidory w puszce (np. Santa Rossa)
– oregano
– pieprz
Dodać passata pomidorowa i odrobinę wody. Dusić pod przykryciem.
Dodać sól i pieprz. Gotować 10 minut.
Wołowinę pokroić w cienkie plastry.
Dodawać pojedynczo plastry mięsa do sosu, nie kładąc ich jeden na drugim.
Dodać oregano.
Przykryć pokrywką, gotować 10 minut, w połowie gotowania obracając plastry.
Podawać z sałatkami lub świeżą zieleniną.
Smacznego!