17 września 2020

Falsomagro, sycylijski król oszustów

Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika.

Falsomagro wywodzi się z Sycylii, a początki dania datuje się na XIII wiek. Obecnie przygotowuje się je w obrębie całej wyspy, ale tylko na szczególne okazje. Co ciekawe, pochodzenie nazwy nie jest włoskie, ale francuskie. Inne jej odmiany to farsu magru, farsumauru, falsumagru. Początek wyrazu pochodzi z francuskiego słowa farce, które oznacza farsz.

Pierwsza wersja potrawy oparta była na dużej ilości mięsa, które wypełnione było resztkami chleba. Wraz z biegiem czasu falsomagro stało się dużo bogatsze w tłuszcze (np. oliwę z oliwek). Obecnie do jego przyrządzenia używa się wołowiny lub cielęciny, które ubija się na kształt prostokąta. Dodaje się do tego bekon, chleb, ser, cebulę, zioła, czosnek i jajka, które mają być ozdobą środka potrawy.

Danie jest czasochłonne w wykonaniu, ale zapewniamy – zrobi wrażenie na każdym!

 

Czas przygotowania:120 minut

Składniki

Składniki:

  • 500 g rolady wołowej

  • 300 g mięsa mielonego

  • 3 jajka

  • 600 g passaty pomidorowej

  • 6 plastrów sera żółtego

  • 5 plastrów szynki gotowanej

  • 2 marchewki

  • parmezan

  • szpinak

  • 3 małe cebule

  • oliwa z oliwek np. Extra Vergine Mamma Tina

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Rozbić roladę tak, aby jej grubość wynosiła ok. 4 cm.

  2. Cebulę, szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.

  3. Jajka gotować przez 10 minut.

  4. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, trochę czosnku i parmezan.

  5. Na rozbitej roladzie ułożyć warstwami mięso mielone, ser żółty, szynkę, cebulę, szpinak, czosnek oraz jajko.

  6. Zawinąć roladę i zabezpieczyć nicią kucharską.

  7. Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek po ok. 7 minut z każdej strony.

  8. Na patelnię wlać passatę, doprawić przyprawami i parmezanem.

  9. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut.

Smacznego!