
17 września 2020
Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika.
Falsomagro wywodzi się z Sycylii, a początki dania datuje się na XIII wiek. Obecnie przygotowuje się je w obrębie całej wyspy, ale tylko na szczególne okazje. Co ciekawe, pochodzenie nazwy nie jest włoskie, ale francuskie. Inne jej odmiany to farsu magru, farsumauru, falsumagru. Początek wyrazu pochodzi z francuskiego słowa farce, które oznacza farsz.
Pierwsza wersja potrawy oparta była na dużej ilości mięsa, które wypełnione było resztkami chleba. Wraz z biegiem czasu falsomagro stało się dużo bogatsze w tłuszcze (np. oliwę z oliwek). Obecnie do jego przyrządzenia używa się wołowiny lub cielęciny, które ubija się na kształt prostokąta. Dodaje się do tego bekon, chleb, ser, cebulę, zioła, czosnek i jajka, które mają być ozdobą środka potrawy.
Danie jest czasochłonne w wykonaniu, ale zapewniamy – zrobi wrażenie na każdym!
Czas przygotowania:120 minut
Składniki:
500 g rolady wołowej
300 g mięsa mielonego
3 jajka
600 g passaty pomidorowej
6 plastrów sera żółtego
5 plastrów szynki gotowanej
2 marchewki
parmezan
szpinak
3 małe cebule
oliwa z oliwek np. Extra Vergine Mamma Tina
bułka tarta
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozbić roladę tak, aby jej grubość wynosiła ok. 4 cm.
Cebulę, szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.
Jajka gotować przez 10 minut.
Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, trochę czosnku i parmezan.
Na rozbitej roladzie ułożyć warstwami mięso mielone, ser żółty, szynkę, cebulę, szpinak, czosnek oraz jajko.
Zawinąć roladę i zabezpieczyć nicią kucharską.
Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek po ok. 7 minut z każdej strony.
Na patelnię wlać passatę, doprawić przyprawami i parmezanem.
Dusić pod przykryciem ok. 45 minut.
Smacznego!