
7 grudnia 2020
Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea) lub słynną cukinią scapece ! Te pyszne kąski, w niektórych miejscach zwane również braciolettini, są bardzo popularnym daniem, dlatego istnieją różne warianty przepisu. W niektórych przypadkach do nadzienia używa się pecorino i orzeszków piniowych.
Miecznik, z którego przygotowuje się involtini di pesce spada, poławiany jest jedynie od maja do początku października, kiedy zbliża się do wybrzeża. Tylko wtedy będzie świeży i prosto z morza.
Czas przygotowania:20 minut
8 plastrów miecznika
200 g ciemnego chleba
1 łyżka kaparów
1 łyżka pietruszki
sok z cytryny
2 łyżki dojrzałego caciocavallo lub pecorino
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżka orzeszków piniowych
oliwa z oliwek extra virgin
sól
pieprz
– bulka tarta
Smacznego!