
3 marca 2022
Lasagne vegetariane to po prostu wegetariańska odmiana wyjątkowej włoskiej potrawy. Jest mniej kaloryczna niż jej mięsny odpowiednik i też wymaga krótszego czasu przygotowania. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna i trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z Italii.
Wszechstronny przepis na lasagne vegetariane można modyfikować, wybierając inne składniki. Do lasagne z ricotty i szpinaku można dodać suche płatki ricotta lub wybrać inne rodzaje warzyw.
Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wygoda polega na użyciu suchej lasagne, której nie trzeba gotować. Z drugiej strony ci, którzy kochają tradycję, mogą przygotować świeży domowy makaron jajeczny (sprawdź Granoro) za pomocą klasycznej metody.
Czas przygotowania:60 minut
1 kg pomidorków koktajlowych
4 gałązki tymianku
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 szalotki
2 ząbki czosnku
500 g świeżego szpinaku
12 arkuszy lasagne z suszonych jaj
150 g Parmigiano Reggiano
220 g mozzarelli
beszamel
Buon Appetito!