3 marca 2022

Lasagne vegetariane

Lasagne vegetariane to po prostu wegetariańska odmiana wyjątkowej włoskiej potrawy. Jest mniej kaloryczna niż jej mięsny odpowiednik i też wymaga krótszego czasu przygotowania. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna i trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z Italii.

Wszechstronny przepis na lasagne vegetariane można modyfikować, wybierając inne składniki. Do lasagne z ricotty i szpinaku można dodać suche płatki ricotta lub wybrać inne rodzaje warzyw.

Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wygoda polega na użyciu suchej lasagne, której nie trzeba gotować. Z drugiej strony ci, którzy kochają tradycję, mogą przygotować świeży domowy makaron jajeczny (sprawdź Granoro) za pomocą klasycznej metody.

 

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • 1 kg pomidorków koktajlowych

  • 4 gałązki tymianku

  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

  • 2 szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 g świeżego szpinaku

  • 12 arkuszy lasagne z suszonych jaj

  • 150 g Parmigiano Reggiano

  • 220 g mozzarelli

  • beszamel

 

Sposób przygotowania

  1. Włącz piekarnik na 170 stopni.
  2. Pomidory przetnij na pół, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pomidorki koktajlowe ściętą stroną do góry.
  3. Dopraw listkami tymianku, 4 łyżkami oliwy, dużą ilością soli i pieprzu.
  4. Piecz przez około 45 minut, aż pomidory zwiędną i skarmelizują się.
  5. Podsmaż pokrojone w plastry szalotki i rozgniecione ząbki czosnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przez 5 minut. Odstaw do miski.
  6. Na tę samą patelnię dodaj dobrze umyty i odsączony szpinak, lekko posól i podsmaż na średnim ogniu. Wyłącz i pozwól mu ostygnąć.
  7. Szpinak odciśnij, aby usunąć nadmiar płynu, i grubo posiekaj nożem. Dodaj do niego podsmażoną szalotkę, usuwając czosnek, dopraw solą i pieprzem.
  8. Mozzarellę pokrój na małe kawałki, odkładając 1/3 — posłuży ona do wykończenia.
  9. Przygotuj beszamel i dodaj do niego Parmigiano Reggiano.
  10. Włącz piekarnik na 180 stopni i w międzyczasie ułóż lasagne. Na dno rondla wlej kilka łyżek beszamelu, przykryj warstwą płatów makaronu, posmaruj karmelizowanymi pomidorami, kilkoma łyżkami szpinaku i beszamelu.
  11. Powtarzaj czynność, aż wszystkie składniki się zużyją.
  12. Na koniec dodaj pozostałą mozzarellę i starty Parmigiano Reggiano.
  13. Piecz, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa — zajmie to około 30 minut.

Buon Appetito!