12 marca 2021

Tradycyjna włoska zupa wielkanocna – minestra di pasqua

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy okolicznościowego alkoholu.

W Domenica delle Palme, czyli Niedzielę Palową podczas mszy świętej każda rodzina otrzymuje poświęconą gałązkę z drzewa oliwnego, która symbolizuje odradzające się życie. W Wielki Piątek na ulicach włoskich miast odbywają się procesje.

Jeśli chodzi o kuchnię tradycyjną sezonu wielkanocnego, można w niej znaleźć między innymi antipasto, składające się z serów, wędlin, jajek, oliwek i… pizzy formaggio. W zależności od regionu drugie dania są różne. Na Sycylii je się l’agnello alla messinese, mięso pieczone z dodatkiem czerwonego wina, a w Abruzji jagnięcinę duszoną z serem pecorino i jajkami. W Neapolu jest to natomiast minestra di pasqua, czyli tradycyjna włoska zupa wielkanocna.

Przepis na jej przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale zapewniamy – jest pyszna!

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • Kura bez kości
  • Marchewka

  • Laska selera

  • Cebula

  • Ząbek czosnku

  • 1 kg cykorii

  • 1 kg eskaroli neapolitańskiej

  • Stary chleb

  • Świeży rozmaryn

  • Jajko

  • Czarny pieprz

  • Gałka muszkatołowa

  • Sól

  • Tarty parmezan lub pecorino

 

 

Sposób przygotowania

  1. Namocz czerstwy chleb w wodzie, a następnie dobrze go wyciśnij i umieść w dużej misce.
  2. Dodaj jajko, świeżo zmielony czarny pieprz, trochę startej gałki muszkatołowej, posiekany świeży rozmaryn, pokrojony ząbek czosnku, trochę soli, dużo startego sera.
  3. Nadziewaj kurę ciastem chlebowym. Dobrze ją zawiąż.
  4. Nadziewaną kurę, marchewkę, cebulę i łodygę selera przełóż na dużą patelnię, zalej wodą, posól i gotuj w bulionie, aż kura będzie dobrze ugotowana.
  5. Gotuj cykorię we wrzącej wodzie przez kilka minut, aby straciła gorycz.
  6. Ponownie zagotuj bulion, włóż cykorię i gotuj 4–5 minut.
  7. Kurę pokrój na grube plastry, aby się nie połamały.
  8. Podgrzej je w głębokim rondlu z odrobiną bulionu.
  9. Pokrój cztery kromki domowego chleba typu San Sebastiano i upiecz je na gorącej patelni z odrobiną masła.
  10. Podaj zupę z cykorii, kurę i chleb na jednym talerzu.

Smacznego!