
12 marca 2021
Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy okolicznościowego alkoholu.
W Domenica delle Palme, czyli Niedzielę Palową podczas mszy świętej każda rodzina otrzymuje poświęconą gałązkę z drzewa oliwnego, która symbolizuje odradzające się życie. W Wielki Piątek na ulicach włoskich miast odbywają się procesje.
Jeśli chodzi o kuchnię tradycyjną sezonu wielkanocnego, można w niej znaleźć między innymi antipasto, składające się z serów, wędlin, jajek, oliwek i… pizzy formaggio. W zależności od regionu drugie dania są różne. Na Sycylii je się l’agnello alla messinese, mięso pieczone z dodatkiem czerwonego wina, a w Abruzji jagnięcinę duszoną z serem pecorino i jajkami. W Neapolu jest to natomiast minestra di pasqua, czyli tradycyjna włoska zupa wielkanocna.
Przepis na jej przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale zapewniamy – jest pyszna!
Czas przygotowania:60 minut
Marchewka
Laska selera
Cebula
Ząbek czosnku
1 kg cykorii
1 kg eskaroli neapolitańskiej
Stary chleb
Świeży rozmaryn
Jajko
Czarny pieprz
Gałka muszkatołowa
Sól
Tarty parmezan lub pecorino
Smacznego!