
3 marca 2021
Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu pistacjowego.
Wafelek cannolo jest chrupiący. W jego środku znajduje się słodka masa wzbogacona kandyzowanymi owocami, kroplami czekolady, aromatem wanilii i / lub cynamonu. Zazwyczaj dekoruje się go cukrem pudrem i posiekanymi orzechami (migdały, pistacje, orzechy laskowe), które umieszcza się na porcji nadzienia wychodzącej z wafla.
Historia cannoli jest w pewnym sensie niepewna. Pochodzenie tego deseru można zrekonstruować za pomocą przypuszczeń i wskazówek ze starożytnych pism. Wydaje się pewne, że cannoli ma bardzo dawne początki. Z biegiem czasu ulegało jednak znacznym zmianom, aż do dnia dzisiejszego.
Jako pierwszy wspomniał o cannoli Cyceron w 70 roku pne. Podczas podróży na Sycylię zafascynował się „Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte fartus”, czyli tubą z mąki wypełnioną miękką śmietaną mleczną. Jedna z hipotez powstania deseru jest także związana z dominacją arabską. Chociaż ricotta to produkt, który istnieje na Sycylii od dawna, to Arabowie zmieszali ją z cukrem, tworząc wyśmienity krem, który jest podstawą sycylijskiej słodyczy.
Inna hipoteza, mocno poparta przez dziennikarza i historyka Gaetano Basile, mówi o cannoli, które powstały jako typowy deser okresu karnawału. Miał być żartem, czymś zabawnym i jednocześnie lekceważącym, dlatego wybrano kształt… fallusa. Nie można go było zaprezentować dokładnie tak, jak został zaprojektowany, więc wykonano cięcia po obu stronach. Tak narodziło się cannoli, jakie znamy dzisiaj.
Czas przygotowania:90 minut
2 duże jajka
60 ml słodkiego wina
Oliwa z oliwek
250 g mąki zwykłej lub mąki typu 00
1 litr oleju słonecznikowego
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70%)
100 g prażonych orzechów laskowych
600 g wysokiej jakości sera ricotta
Łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki miodu
2 czubate łyżeczki kakao w proszku
W dużej misce ubij 1 jajko ze słodkim winem i 3 łyżkami oleju.
Stopniowo dodawaj mąkę, aż utworzy się kula ciasta.
Ugniataj przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę.
Wlej olej słonecznikowy do patelni i pozostaw do ogrzania do 180ºC.
Ugnieć ciasto w duży rulon o średnicy około 4 cm.
Pokrój na krążki o grubości pół cm i zwiń w kulki, a następnie rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni do grubości 2 mm.
Lekko posyp mąką metalowe rurki do cannoli, a następnie owiń wokół nich kółko ciasta, uszczelniając brzegi ubitym jajkiem.
Ostrożnie zanurzaj je w gorącym oleju na zaledwie 1 minutę, aby uzyskać lekko złoty kolor.
Przełóż ciastka na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć tłuszcz, a następnie wyciągnij foremki i delikatnie zsuń cannoli.
Rozpuść czekoladę.
Orzechy laskowe ubij w moździerzu i tłuczku.
Odcedź ricottę, a następnie zmiksuj w robocie kuchennym z pastą waniliową, miodem i kakao, aż będzie gładka.
Przelej nadzienie do cannoli.
Skrop czekoladą, posyp orzechami.
Brzmi pysznie – klasyczne cannoli z lekkim twistem!
Smacznego!