
26 lutego 2021
Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na danie ma jednak w sobie elegancję dopasowującą się do każdej okazji. Powstałe na jego mocy mięso pozostaje bardzo delikatne. Klasyczny sposób na przygotowanie ma kilka odmian z dodatkiem cebuli, oliwy z oliwek (na przykład Grezzona) i pomidorów. Nie wyklucza się jednak własnych modyfikacji.
Przepis popularny jest w całych Włoszech, jednak często wspomina się o nim w książkach kucharskich dotyczących kuchni północy Italii.
Czas przygotowania:2 godziny
Kilogram jagnięciny
Pół kilograma ziemniaków
Pomidor
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Rozmaryn
Oregano
Cebula
Sól
Pieprz
Ser pecorino
Smacznego!