26 lutego 2021

Agnello alla Pastora

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na danie ma jednak w sobie elegancję dopasowującą się do każdej okazji. Powstałe na jego mocy mięso pozostaje bardzo delikatne. Klasyczny sposób na przygotowanie ma kilka odmian z dodatkiem cebuli, oliwy z oliwek (na przykład Grezzona) i pomidorów. Nie wyklucza się jednak własnych modyfikacji.

Przepis popularny jest w całych Włoszech, jednak często wspomina się o nim w książkach kucharskich dotyczących kuchni północy Italii.

Czas przygotowania:2 godziny

Składniki

  • Kilogram jagnięciny

  • Pół kilograma ziemniaków

  • Pomidor

  • Oliwa z oliwek

  • Natka pietruszki

  • Rozmaryn

  • Oregano

  • Cebula

  • Sól

  • Pieprz

  • Ser pecorino

 

Sposób przygotowania

  1. Pokrój jagnięcinę na kotlety albo przygotuj ją w całości.
  2. W żaroodpornym naczyniu podgrzej dwie łyżki oleju.
  3. Mięso włóż do naczynia, aby się zrumieniło.
  4. Dodaj ziemniaki.
  5. W pozostałej oliwie z oliwek wymieszaj cebulę, czosnek, pomidory, zioła i wlej do naczynia żaroodpornego. Powstanie z tego sos.
  6. Wymieszaj, aby mieszanka została połączona z mięsem i ziemniakami.
  7. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  8. Wierzch posyp serem pecorino.
  9. Piecz w 180 stopniach przez dwie godziny.

Smacznego!