
18 lutego 2021
Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia? Różnicę robi mortadela, dość nieoczywisty składnik w kuchni polskiej.
Mortadela wśród Polaków nie ma najlepszej prasy i wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do kanapek, na zimno. We Włoszech jest to jednak specjał i rarytas, który jest uwielbiany przez rzesze mieszkańców tego kraju! Jest to kiełbasa charakterystyczna dla słonecznych regionów Lombardii i Emilii-Romanii. Popularna jest również w samej Bolonii. Jest to gotowana kiełbasa, niezwykle drobno przemielona, którą przygotowuje się z wieprzowiny, a także słoniny. Do doprawienia nie używa się soli, a jedynie ziaren pieprzu i orzeszków pistacjowych. Jest popularnym składnikiem zarówno dań śniadaniowych, jak i obiadów czy lunchy.
W Italii jest to tak popularny specjał, że mortadela ma nawet swoje własne, lokalne święto – MortadellaBò. Żeby poznać jej prawdziwy smak, należy jednak kosztować jej włoskiej odmiany. Najlepszą można znaleźć w Bottega del Gusto!
Czas przygotowania:20 minut
30 dag mortadeli
Natka pietruszki
Bułka
Mleko
Parmezan
Jajko
Czosnek
Oliwa z oliwek
Cebula
Pomidory lub passata
Sól
Pieprz
Bazylia
Ciecierzyca (wedle upodobania)
Smacznego!