18 lutego 2021

Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia? Różnicę robi mortadela, dość nieoczywisty składnik w kuchni polskiej.

Mortadela wśród Polaków nie ma najlepszej prasy i wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do kanapek, na zimno. We Włoszech jest to jednak specjał i rarytas, który jest uwielbiany przez rzesze mieszkańców tego kraju! Jest to kiełbasa charakterystyczna dla słonecznych regionów Lombardii i Emilii-Romanii. Popularna jest również w samej Bolonii. Jest to gotowana kiełbasa, niezwykle drobno przemielona, którą przygotowuje się z wieprzowiny, a także słoniny. Do doprawienia nie używa się soli, a jedynie ziaren pieprzu i orzeszków pistacjowych. Jest popularnym składnikiem zarówno dań śniadaniowych, jak i obiadów czy lunchy.

W Italii jest to tak popularny specjał, że mortadela ma nawet swoje własne, lokalne święto – MortadellaBò. Żeby poznać jej prawdziwy smak, należy jednak kosztować jej włoskiej odmiany. Najlepszą można znaleźć w Bottega del Gusto!

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 10 dag wieprzowiny
  • 30 dag mortadeli

  • Natka pietruszki

  • Bułka

  • Mleko

  • Parmezan

  • Jajko

  • Czosnek

  • Oliwa z oliwek

  • Cebula

  • Pomidory lub passata

  • Sól

  • Pieprz

  • Bazylia

  • Ciecierzyca (wedle upodobania)

Sposób przygotowania

  1. Składniki takie jak cebula i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek.
  2. Mięso połączyć z natką pietruszki, namoczoną w mleku bułką, parmezanem, jajkiem oraz połową zeszklonej cebuli i czosnku. Posypać solą i pieprzem.
  3. Uformować z mieszanki kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  4. Usmażyć mięso na oliwie.
  5. W osobnym garnku przygotować sos. Do pulpy pomidorowej dodać bazylię, resztę cebuli i czosnku oraz sól z pieprzem. Gotować 15 minut, a na ostatnie 5 minut dodać ciecierzycę z pulpetami.

Smacznego!