13 sierpnia 2021

W imię tradycji. Ossobuco

Ossobuco to mięsna potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znanym wariantem dania jest to przyrządzane z pokrojonej na plastry cielęciny. Następnie obsmaża się ją na maśle, a potem dusi w białym winie po dodaniu pomidorów, czosnku i cebuli. Pod koniec duszenia całość posypuje się otartą skórką cytrynową lub pomarańczową.

W Mediolanie ossobuco polewa się specjalnym sosem gremolata. Podczas gdy pierwsze oficjalne przepisy na risotto szafranowe zostały skodyfikowane już w XIX wieku, pojawiło się również połączenie – teraz praktycznie nierozerwalne – ossobuco z intensywnie żółtym ryżem. Tłuszcz w tym daniu ma fundamentalne znaczenie: nie tylko jest obecny w szpiku, ale także w maśle. Ponadto, Pellegrino Artusi jako pierwszy wspomniał o użyciu białego wina do odtłuszczenia przepisu, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym.

 

Czas przygotowania:90 minut

Składniki

  • 4 ossobuchi (kawałki cielęciny) po około 300 g każdy
  • 1 łodyga selera

  • 1 marchewka

  • Pół cebuli

  • 50 g masła

  • Białe wino

  • Pół litra bulionu

  • 50 g białej mąki typu 00

  • Pietruszka

  • Ząbek czosnku

  • Starta skórka z cytryny

  • Oliwa z oliwek extra virgin do dressingu

  • Sól

  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Odetnij skórkę wokół szpiku i posmaruj ją mąką.
  2. Podsmaż cebulę na patelni z oliwą i masłem. Gdy zarumieni się na złoty kolor, dodaj posiekaną marchewkę i seler, a zaraz potem także mięso.
  3. Przyrumień z każdej strony przez co najmniej 4 minuty.
  4. Kontynuuj gotowanie na umiarkowanym ogniu, mieszając potrawę z białym winem, doprawiając solą i pieprzem (dla chętnych na tym etapie można dodać trochę przecieru pomidorowego).
  5. Przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez około 30 minut na średnim ogniu. Po pół godzinie odwróć mięso i gotuj kolejne 30 minut z drugiej strony.
  6. Posyp wszystko świeżą natką pietruszki, skórką z cytryny i odrobiną pieprzu.
  7. Dodaj mięso do szafranowego risotto, kładąc je delikatnie na ryżu.

Smacznego!