
24 maja 2021
W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos (w dialekcie „ghiotta” lub „agghiotta”) doskonale komponuje się z pysznym pesce spada, ale jest również dobry do wypróbowania z różnymi rodzajami ryb i białych mięs, takich jak kurczak czy królik.
Warto więc spróbować i cieszyć się wyjątkowym smakiem!
Czas przygotowania:30 minut
Pokrojony miecznik 300 g
Pomidory koktajlowe 300 g
Oliwki zielone bez pestek 50 g
Oliwa z oliwek extra virgin 30 g
Ząbek czosnku
Orzeszki piniowe 10 g
Oregano
Sól
Czarny pieprz
Smacznego!