24 maja 2021

Pesce spada z Isola del Sole

W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos (w dialekcie „ghiotta” lub „agghiotta”) doskonale komponuje się z pysznym pesce spada, ale jest również dobry do wypróbowania z różnymi rodzajami ryb i białych mięs, takich jak kurczak czy królik.

Warto więc spróbować i cieszyć się wyjątkowym smakiem!

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • Pokrojony miecznik 300 g

  • Pomidory koktajlowe 300 g

  • Oliwki zielone bez pestek 50 g

  • Oliwa z oliwek extra virgin 30 g

  • Ząbek czosnku

  • Orzeszki piniowe 10 g

  • Oregano

  • Sól

  • Czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania

  1. Aby przygotować miecznika sycylijskiego, zacznij od pomidorków koktajlowych. Odczep je od gałązki, opłucz i osusz, a następnie przekrój na pół.
  2. Na dużej patelni wlej oliwę i dopraw czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojone pomidory. Posyp szczyptą soli i odrobiną oregano, i gotuj przez około 10 minut.
  3. W międzyczasie pokrój oliwki, a gdy skończysz, dodaj do sosu.
  4. Dodaj miecznika i pozostaw do gotowania przez kilka minut z jednej strony. Następnie odwróć na drugą.
  5. Gotuj przez kolejne 2–3 minuty.
  6. Po ugotowaniu posyp wszystko szczyptą czarnego pieprzu.
  7. Wsyp orzeszki pinii na patelnię i przez chwilę opiekaj je na dużym ogniu, upewniając się, że się nie przypalą.
  8. Gdy miecznik jest gotowy, umieść go na półmisku i dodaj orzeszki piniowe.

Smacznego!