
12 kwietnia 2021
Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.
Pieczony gołąb to jedno z dań tradycji kulinarnej Umbrii. Mięso gołębi nie jest zbyt powszechne, ale tam jest bardzo cenione, ponieważ ma wspaniały smak. Jest również bardzo chude. Można je przygotować na wiele sposobów, ale tradycyjnym przepisem par excellence jest gołąb w wersji pieczonej.
Jeden wystarczy na posiłek dla dwóch osób. Metod przygotowania jest wiele. Jedną z nich jest marynowanie ptaka w winie, na wzór bardzo znanej francuskiej potrawy.
Czas przygotowania:120 minut
2 gołębie hodowlane
6 cienkich plastrów boczku
1 łyżka oleju z nasion (orzeszków ziemnych)
25 g masła
6–8 liści szałwii
2 jagody jałowca
Kostki warzyw (opcjonalnie)
Pół kieliszka wina (białego lub czerwonego)
Gruba sól do smaku
Smacznego!