12 kwietnia 2021

Piccione arrosto, czyli pieczony gołąb po umbryjsku

Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.

Pieczony gołąb to jedno z dań tradycji kulinarnej Umbrii. Mięso gołębi nie jest zbyt powszechne, ale tam jest bardzo cenione, ponieważ ma wspaniały smak. Jest również bardzo chude. Można je przygotować na wiele sposobów, ale tradycyjnym przepisem par excellence jest gołąb w wersji pieczonej.

Jeden wystarczy na posiłek dla dwóch osób. Metod przygotowania jest wiele. Jedną z nich jest marynowanie ptaka w winie, na wzór bardzo znanej francuskiej potrawy.

Czas przygotowania:120 minut

Składniki

  • 2 gołębie hodowlane

  • 6 cienkich plastrów boczku

  • 1 łyżka oleju z nasion (orzeszków ziemnych)

  • 25 g masła

  • 6–8 liści szałwii

  • 2 jagody jałowca

  • Kostki warzyw (opcjonalnie)

  • Pół kieliszka wina (białego lub czerwonego)

  • Gruba sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania

  1. Gołębie wyczyść, wypatrosz i umyj.
  2. Odłóż na bok wnętrzności (serce, żołądek i wątrobę), których użyjesz później.
  3. Napełnij brzuchy ptaków plastrem bekonu, liśćmi szałwii, jagodami jałowca i kilkoma ziarnkami grubej soli.
  4. Owiń każdego gołębia dwoma plastrami boczku i zawiąż białym sznurkiem kuchennym.
  5. W rondelku zarumień gołębie, w razie potrzeby obracając. Posól.
  6. Kiedy się zrumienią, podlej winem.
  7. Gotuj ptaki na małym ogniu z przykrytą patelnią, w razie potrzeby dodawaj po trochu wody.
  8. Często obracaj, aby umożliwić równomierne gotowanie.
  9. W połowie gotowania usuń z gołębi sznurek i boczek oraz dodaj trochę warzyw.
  10. W międzyczasie drobno posiekaj wnętrzności i dodaj je do marynaty.
  11. Gotowanie mięsa do miękkości zajmie około 90–120 minut.

Smacznego!