
5 września 2024
Risotto to tradycyjne danie kuchni włoskiej, szczególnie charakterystyczne dla północnych regionów kraju. Istnieje wiele odmian risotto, które różnią się dodatkami i smakami. Możemy wyróżnić między innymi: risotto alla milanese z szafranem, risotto alla marinara (ryż z owocami morza), czy też risotto w wersji mięsnej – risotto con salsiccia, czyli risotto z kiełbasą.
Do przygotowania risotto potrzebne są podstawowe przybory kuchenne. Zazwyczaj używamy dobrego garnka z grubym dnem lub rondel z wysokim brzegiem. Chochlę do nalewania bulionu oraz drewnianą łyżkę do mieszania ryżu. W tym przypadku zamiast garnka użyjemy szybkowaru.
Czas przygotowania:20 minut
Włoskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych włoskich delikatesach Bottega del Gusto.
Rozkoszuj się aromatycznym risotto z kielbaską i czerwonym winem – klasyką z włoskim charakterem!
Buon appetito!