11 stycznia 2022

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów.

Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją. Dodatkowo nada daniu odrobinę koloru i oryginalności, dbając o naprawdę przyjemny i niepodrabialny kontrast smaków na podniebieniu.

Czasu na przygotowanie dania nie potrzeba wiele, a z pewnością zaskoczy ono próbujących swoją oryginalnością. Podstawą jednak jest to, by zadbać o najlepszej jakości składniki. Należą do nich między innymi makaron tagliatelle De Cecco, który można dostać w Bottega del Gusto, czy też oliwa z oliwek Biolevante Grezzona. 

Jak więc przygotować tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti?

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 320 g tagliatelle
  • 60-70 g bazylii
  • czosnek
  • 20 g orzeszków piniowych
  • pieprz
  • 60 g Parmigiano Reggiano
  • 20 g Pecorino
  • sól
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • cukier

 

Sposób przygotowania

  1. Po dokładnym umyciu i wysuszeniu pomidorów przeciąć je na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nasionami do góry.
  2. Skropić warzywa mieszanką z oliwy, drobnej soli, szczypty cukru i pieprzu.
  3. Piec pomidory w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Postawić na ogniu garnek pełen wody, aż się zagotuje.
  5. Wyczyścić liście bazylii wilgotną ściereczką.
  6. W moździerzu umieścić orzeszki, pieprz, sól i czosnek. Tłuc tłuczkiem do uzyskania jednorodnej mieszanki. Dodać bazylię, parmezan i pecorino.
  7. Kontynuować ubijanie, aż bazylia dobrze się połączy.
  8. Powoli dodawać oliwę do osiągnięcia jednolitej konsystencji i jasnozielonego koloru.
  9. Aby uzyskać jeszcze bardziej zielony i lśniący kolor, można dodać kostkę lodu lub łyżkę bardzo zimnej wody.
  10. Włożyć makaron do gotującej się wody i ugotować al dente.
  11. Tuż przed odcedzeniem do miski z pesto wlać chochelkę wody z gotowania makaronu, tak aby lekko je rozcieńczyć.
  12. Makaron odcedzić, wszystko równomiernie wymieszać.
  13. Pachnące tagliatelle udekorować, dodając pieczone pomidorki koktajlowe, krople oliwy i jeszcze kilka listków bazylii.

Smacznego!