
Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.
Ravioli di carne to jedna z najciekawszych makaronowych propozycji. Warto jednak wspomnieć, że ravioli można też podawać bez dodatków (nazywa się je „a culo nudo”). Są również wersje z niewielką ilością wody do gotowania, do której dodaje się czerwone wino. Ta wersja jest częścią kulinarnej tradycji wioski Gavi w Val Lemme i jest przekazywana oraz chroniona przez „Zakon Rycerzy Obertengo z Raviolo i Cortese” z Gavi.
Czas przygotowania:45 minut
300 g mąki typu 00
3 jajka
150 g wołowiny
150 g wieprzowiny
50 g Parmigiano Reggiano
50 ml białego wina
10 g masła
Pół łodygi selera
Pół cebuli
Pół marchewki
2 liście laurowe
Żółtko
Oliwa z oliwek
Sól
Smacznego!