16 stycznia 2022

Ravioli di carne

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.

Ravioli di carne to jedna z najciekawszych makaronowych propozycji. Warto jednak wspomnieć, że ravioli można też podawać bez dodatków (nazywa się je „a culo nudo”). Są również wersje z niewielką ilością wody do gotowania, do której dodaje się czerwone wino. Ta wersja jest częścią kulinarnej tradycji wioski Gavi w Val Lemme i jest przekazywana oraz chroniona przez „Zakon Rycerzy Obertengo z Raviolo i Cortese” z Gavi.

Czas przygotowania:45 minut

Składniki

  • 300 g mąki typu 00

  • 3 jajka

  • 150 g wołowiny

  • 150 g wieprzowiny

  • 50 g Parmigiano Reggiano

  • 50 ml białego wina

  • 10 g masła

  • Pół łodygi selera

  • Pół cebuli

  • Pół marchewki

  • 2 liście laurowe

  • Żółtko

  • Oliwa z oliwek

  • Sól

 

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno seler, marchewkę i cebulę.
  2. Rozpuść masło z oliwą z oliwek i podsmaż warzywa.
  3. Dodaj dwa liście laurowe, wieprzowinę, wołowinę i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Dopraw solą, wlej białe wino i gotuj, aż całkowicie odparuje. Zmniejsz ogień i dokończ pieczenie mięsa.
  5. Usuń liście laurowe i przełóż mięso do miksera.
  6. Zmiksuj, a następnie przełóż do miski z żółtkiem i parmezanem. Wymieszaj składniki na farsz.
  7. Na blacie usyp kopczyk z mąki, zrób wgłębienie i wbij jajka.
  8. Ugniataj ciasto rękami, aż stanie się gładkie i jednolite. Odstaw na 10 minut.
  9. Podziel ciasto na kawałki i rozwałkuj lub przepuść przez maszynkę do makaronu – aż do uzyskania najcieńszego arkusza.
  10. Na paskach ciasta, w odstępach, układaj kulki farszu.
  11. Przykryj drugim paskiem ciasta i delikatnie dociśnij.
  12. Pokrój ravioli ząbkowanym kółkiem i posyp mąką, aby się nie skleiły.
  13. Gotuj pierożki w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut.
  14. Na koniec możesz posypać je dodatkowym parmezanem.

Smacznego!