Castagnaccio, czyli kasztany w kuchni | Bottega del Gusto

Castagnaccio, czyli kasztany w kuchni

Desery
Castagnaccio, czyli kasztany w kuchni
8 czerwca 2021

Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.

 

To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie kasztanów i proste składniki, a więc woda, mąka kasztanowa i rozmaryn. Już w XVI wieku  było dobrze znane i cenione. W jednym ze swoich pism wspomina o nim augustianin. Wydaje się, że twórcą przepisu był Pilade da Lucca. Mowa o nim w „Komentarzu do najbardziej znaczących i potwornych rzeczy we Włoszech i innych miejscach” napisanym przez Ortensio Orlando. Dzieło to opublikowano w Wenecji w 1553 roku. Od 1800 roku toskańczycy eksportowali castagnaccio do reszty Włoch i to właśnie w tym okresie wzbogacano je rodzynkami, orzeszkami pinii i rozmarynem.

 

Składniki

– Mąka kasztanowa 500 g
– Woda 650 g
– Orzechy sosnowe 100 g
– Rozmaryn 1 gałązka
– Rodzynki 80 g
– Orzechy włoskie 100 g
– Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 40 g
– Sól do 5 g

 

Sposób przygotowania

1. Umyć rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć je na 10 minut w misce z zimną wodą.
2. Grubo posiekać orzechy włoskie nożem i świeży rozmaryn.
3. Przesiać mąkę kasztanową i dodawać wody, mieszając ręczną trzepaczką.
4. Gdy uzyska się gładką i jednorodną mieszankę, dodać posiekane orzechy włoskie i całe orzeszki pinii.
5. Rodzynki wycisnąć i osuszyć, a następnie dodać je do masy.
6. Wymieszać i dodać sól.
7. Nasmarować formę do ciasta o średnicy 32 cm.
8. Wylać mieszankę, wyrównując ją za pomocą szpatułki.
9. Posypać powierzchnię castagnaccio orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rodzynkami.
10. Dodać rozmaryn.
11. Piec w temperaturze 195 stopni przez około 35 minut.