Maritozzi, czyli przysmak po rzymsku | Bottega del Gusto

Maritozzi, czyli przysmak po rzymsku

Desery
Maritozzi, czyli przysmak po rzymsku
29 marca 2021

Maritozzi to lekko wydłużone „paninetti”, typowe dla stolicy Włoch, Rzymu. Charakteryzuje się miękkim i słodkim ciastem przygotowanym z oliwy z oliwek, cukru, orzeszków pinii, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Nazywa się je „maritozzi del fornaio”. Tak przynajmniej określał je słynny gastronom Luigi Carnacina w swojej książce „Rzym w kuchni”. Maritozzi były historycznie robione tylko podczas Wielkiego Postu. W każdy piątek marca mężczyźni dawali je swoim bliskim.

 

Potem pojawiły się wersje dla smakoszy – również na bazie jajek, z gęstym syropem waniliowym, przeznaczone do spożycia z bitą śmietaną. Obecnie cukiernicy w całych Włoszech podążają za swoją pasją i fantazją, tworząc na nowo ten wyjątkowy przepis – od pikantnych nadzień z jajecznicy i bekonu po nadzienia z brokułów i kiełbasy, a nawet tatara z wołowiny.

 

Warto uważać jednak na wybór mąki. Najlepiej użyć bogatej w gluten (na przykład Manitoba). Jeśli ciasto na końcu wydawać się będzie zbyt lepkie, nie jest to powód do paniki. Nie trzeba dodawać więcej mąki. To sprawiłoby, że maritozzi wyszłoby zbyt suche i gęste.

 

 

Składniki

– 450 g mąki
– 50 g mąki ryżowej
– 200 ml wody
– 90 g cukru
– 30 g miodu
– 1 duże jajko
– 1 duże żółtko
– 60 g niesolonego masła
– 40 g oleju słonecznikowego
– 3 g suchych drożdży
– 8 g soli
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy

Na polewę:
– 1 białko
– 100 ml wody + 135 g cukru

Na bitą śmietanę:
– 500 g śmietany
– 90 g cukru pudru
– kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania

1. Do misy wlej wodę wraz z suchymi drożdżami i 200 g mąki. Wymieszaj.
2. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi rozmiar. Potrwa to 1-2 godziny.
3. Dodaj pozostałe 250 g mąki wraz z mąką ryżową, ekstraktem z pomarańczy i cukrem. Mieszaj aż ciasto będzie bardzo zwarte i suche.
4. Dodaj jajko wraz z żółtkiem i solą oraz miodem. Kontynuuj ugniatanie.
5. Dodaj masło i olej.
6. Ciasto rozwałkuj i włóż do lekko natłuszczonego pojemnika. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi rozmiar.
7. Złóż ciasto w samym pojemniku lub na czystej powierzchni roboczej, aby delikatnie je odgazować.
8. Po wyrośnięciu odstaw do lodówki na noc.
9. Ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
10. Połóż masę na czystej powierzchni roboczej i delikatnie odgazuj.
11. Ciasto podziel na 80 -gramowe kawałki i uformuj wstępnie. Przykryj folią i odstaw na 20 minut .
12. Uformuj rolki i nadaj im lekko wydłużony kształt.
13. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między nimi do wyrośnięcia. Przykryj folią i pozostaw aż podwoją swój rozmiar.
14. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę. Wlej śmietanę do miski i ubij mikserem elektrycznym na wolnych obrotach.
15. Gdy śmietana zacznie sztywnieć, dodaj stopniowo cukier, cały czas mieszając. Zwiększaj prędkość, ale bez osiągnięcia wysokiej.
16. Dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż uzyskasz idealną śmietanę.
17. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
18. Posmaruj maritozzi białkiem jajka i piecz przez 14 minut.
19. Wyjmij z piekarnika, połóż na ruszcie i posmaruj maritozzi syropem z cukru i białka.
20. Chleb przekrój na pół i wzdłuż bez przecinania podstawy.
21. Napełnij go bitą śmietaną.

Smacznego!