Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.
Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. W Toskanii mówi się, że zabaglione było dobrze znane od XVI wieku i bardzo popularne na dworze Cateriny de’ Medici. Jego powstanie opiera się na legendzie o czasach, gdy wieśniacy dla wykarmienia wojska mogli zdobyć tylko jajka, miód, białe wino i zioła.
Składniki
– 2 jaja
– 45 g cukru
– 2 łyżki wina Marsala
– 100 ml śmietanki
– truskawki
– ewentualnie biszkopty do dekoracji
– sól
Sposób przygotowania
1. Do dużej szklanej miski włóż jajka, cukier, marsalę i szczyptę soli.
2. Napełnij kolejną większą miskę lodowatą wodą i odstaw na bok.
3. Umieść pierwszą miskę na rondelku z gotującą się wodą.
4. Ubij mieszankę elektrycznymi trzepaczkami aż będzie bardzo gęsta.
5. Zdejmij z ognia i wstaw do miski z mrożoną wodą, a następnie ponownie ubij, aż ostygnie.
6. Przelej deser do szklanek.
7. Udekoruj całymi truskawkami, a następnie schłodź przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.
Smacznego!