Zabajone, przepis na zabaglione - Bottega Del Gusto - strona

Zabaglione. Nietypowy włoski deser

Desery
Zabaglione. Nietypowy włoski deser
21 sierpnia 2021

Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.

 

Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. W Toskanii mówi się, że zabaglione było dobrze znane od XVI wieku i bardzo popularne na dworze Cateriny de’ Medici. Jego powstanie opiera się na legendzie o czasach, gdy wieśniacy dla wykarmienia wojska mogli zdobyć tylko jajka, miód, białe wino i zioła.

 

 

Składniki

– 2 jaja
– 45 g cukru
– 2 łyżki wina Marsala
– 100 ml śmietanki
– truskawki
– ewentualnie biszkopty do dekoracji
– sól

 

 

Sposób przygotowania

1. Do dużej szklanej miski włóż jajka, cukier, marsalę i szczyptę soli.
2. Napełnij kolejną większą miskę lodowatą wodą i odstaw na bok.
3. Umieść pierwszą miskę na rondelku z gotującą się wodą.
4. Ubij mieszankę elektrycznymi trzepaczkami aż będzie bardzo gęsta.
5. Zdejmij z ognia i wstaw do miski z mrożoną wodą, a następnie ponownie ubij, aż ostygnie.
6. Przelej deser do szklanek.
7. Udekoruj całymi truskawkami, a następnie schłodź przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.

Smacznego!