Risotto ze szparagami - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Risotto ze szparagami

Kolacje
Risotto ze szparagami
25 czerwca 2020

Przepis na udane risotto ze szparagami

Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą podeszli do tematu kulinarnego z jego wykorzystaniem.  To najprawdopodobniej tam powstało najbardziej popularne risotto alla milanese, przyrządzone ze szlachetnym szafranem. Istnieje wiele przepisów gotowania risotta, wiele z nich wykorzystuje produkty sezonowe. Właśnie dlatego dziś polecamy przepis na risotto ze szparagami – które idealnie komponują się z ryżem.

Mimo, że do przygotowania idealnego risotto nie potrzebujemy wielu składników, wymaga ono umiejętnego przygotowania. Do jego przygotowania powinniśmy użyć świeżych i aromatycznych  produktów oraz specjalnego ryżu. Do gotowania risotto są zwykle używane ziarna ryżu białego – okrągłe krótkie bądź średnie, o wysokiej zawartości skrobi. Tego typu ziarna mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty niż przy użyciu długich odmian.

Wszystkie przepisy przygotowania risotto oparte są na użyciu odpowiedniej odmiany ryżu, a procedura zwykle jest podobna, różnią się tylko składniki w zależności od rodzaju dania czy regionu z jakiego dane risotto pochodzi. Główne odmiany nadające się na risotto to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma czu Vialone Nano.

Po uprzednim zeszkleniu cebuli na oliwie dodaje się do niej ryż i smaży, mieszając, około 2 minut. Następnie patelnię podlewa się wytrawnym winem, które ma zostać wchłonięte przez ziarna. Kiedy wino wyparuje, można przejść do stopniowego podlewania ryżu bulionem. Przed dodaniem kolejnej porcji należy pamiętać, aby każda poprzednia została wchłonięta przez ryż, a także nie zapominać o ciągłym mieszaniu. Gdy ryż uzyska kremową konsystencję (z reguły trwa to kilkanaście minut, od 16 do 18), można ściągnąć go z palnika, dodać masło i wymieszać z parmezanem bądź innym serem długo dojrzewającym.

Włoskie produkty do przygotowania dania znajdą Państwo w naszych delikatesach.

Składniki

Szparagi 450 g

Cebula 1 duża i 1 mała

Masło 100 g

Czosnek 1 ząbek

Tymianek 1 łyżka

Ryż arborio 225 g

Wino białe 110 ml

Parmezan 25 g

Sól (szczypta)

Sposób przygotowania

1. Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki

2. W garnku zagotuj 750 ml wody. Dodaj szczyptę soli. Dodaj dużą obraną cebulę i szparagi. Zagotuj wodę i gotuj bulion ok. 30 min. Wyjmij warzywa a następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki i odstaw na później.

3. Na patelni, na maśle, podsmaż małą cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, następnie dodaj wyciśnięty czosnek i tymianek. Do podsmażonej cebulki dodaj ryż, zmniejsz ogień, mieszaj do czasu aż ryż zmieni kolor na biały. Cały czas mieszając dolej białe wino, zwiększ ogień na średni. Mieszaj do czasu, aż wino odparuje.

4. Rozpoczynamy proces gotowania na bulionie. Na patelnię dolej wcześniej przygotowany bulion (tak, aby przykrył ryż). Cały czas mieszaj, czekając aż ryż wchłonie bulion. Następnie dodaj kolejną porcję bulionu. Kontynuuj zgodnie z tą procedurą przez około 20 minut. Gdy pozostanie tylko jedna porcja bulionu, dodaj szparagi.

5. Pozostaw risotto na patelni przez kilka minut, zanim je podasz. Dzięki temu nabierze więcej smaku. Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.

 

Buon appetito!