Crespelle alla fiorentina – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Crespelle alla fiorentina

Lunch
Crespelle alla fiorentina
8 października 2020

Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.

 

Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy, zarówno w postaci słodkiej, jak i pikantnej. Crespelle wyglądaką jak cannelloni, czyli tubki z makaronem wypełnione szpinakiem i ricottą, ale z cienką naleśnikową krepą. Na toskańskiej wsi to danie było kiedyś nazywane „pezzole delle nonna” (pezzole to toskański sposób powiedzenia „fazzoletto”, co oznacza „chusteczkę – tak cienkie miało być ciasto, które wytworzyć obecnie można między innymi np. z mąki Manitoba).

 

Crespelle alla fiorentina to wygodne jedzenie w stylu domowym, które można znaleźć w tradycyjnych włoskich trattoriach.

 

Składniki

– 175 g mąki
– 750 ml mleka
– 3 jajka
– 100 g masła
– 250 g ricotty
– 300 g szpinaku
– parmezan
– gałka muszkatołowa
– sól
– pieprz
– sos pomidorowy
– parmezan

 

Sposób przygotowania

1. Ubić dwa jajka z mlekiem
2. Dodać mąkę, roztopione masło, szczyptę soli i mieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek
3. Odstawić ciasto na około godzinę.
4. Posmarować patelnię o średnicy około 20 cm, wlać jedną łyżkę ciasta na każdy naleśnik i smażyć z obu stron
5. Szpinak ugotować, odcedzić, posiekać i dodać do ricotty i jajka, następnie dodać do smaku parmezan i gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
6. Przygotować beszamel z mleka zmieszanego z mąką i dodać szczyptę soli, masło
7. Na środku każdego naleśnika umieść kilka łyżek nadzienia i zwinąć je jak cannoli
8. Naleśniki ułożyć na patelni obok siebie, przykryć beszamelem, polać kilkoma łyżkami sosu pomidorowego i obficie posypać parmezanem
9. Podsmażyć wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut

 

Smacznego!