Lampredotto - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Lampredotto

Lunch
Lampredotto
8 czerwca 2021

Lampredotto to typowe danie florenckie, przyrządzane z żołądka krowy. „Lampredotto” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego węgorza minoga, ponieważ flaki przypominają minoga w kształcie i kolorze. Kanapka z lampredotto została opisana jako „klasyczny smakołyk florencki” i jest tradycyjnym regionalnym jedzeniem ulicznym we Florencji.

 

Lampredotto jest zazwyczaj wolno gotowane w bulionie warzywnym, doprawione ziołami, następnie również posiekane i podawane w bułce . Często polane jest także ostrym sosem lub sosem zielonym (salsa verde).

 

 

Składniki

– 1,5 kg Abomaso, flaków na lampredotto
– 2 cebule
– seler
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– pietruszka
– 3 liście laurowe
– pieprz
– jałowiec
– pomidor
– sól

 

 

Sposób przygotowania

1. Jeśli flaki nie są ugotowane, należy to zrobić.
2. Mięso odsączyć.
3. Do garnka włożyć seler, cebulę obraną i pozostawioną w całości, marchewkę, obrany czosnek, pietruszkę, liście laurowe, pieprz, jałowiec i pomidora pokrojonego w łódki.
4. Dodać soli i gotować bulion przez około 30-40 minut.
5. Dodać flaki i gotować kolejne 30 minut.
6. Tradycyjne przygotowanie wymaga umieszczenia lampredotto w bułce. Przed tym warto zamoczyć pieczywo delikatnie w pozostałościach wywaru.

 

Smacznego!