Lasagne bez pieczenia w czterech prostych krokach

Lasagne bez pieczenia w czterech prostych krokach

Lunch
Lasagne bez pieczenia w czterech prostych krokach
15 lipca 2021

Kto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko zdrowa, ale także szybka w wykonaniu. Dlaczego? Ponieważ makaron nie jest pieczony pod grubymi warstwami sera i sosu tylko dodawany do składników zaraz po ugotowaniu.

 

Składniki

– łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 7 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
– 3 szklanki czerwonych i żółtych pomidorów koktajlowych lub winogronowych
– sól i świeżo zmielony pieprz
– bulion z kurczaka
– 8 makaronów lasagne
– świeża bazylia
– ser ricotta
– ser Pecorino

 

 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
2. Podsmaż czosnek na jasno złoty kolor, około 3 minuty.
3. Dodaj 2 szklanki pomidorów i 1/2 łyżeczki soli.
4. Gotuj do miękkości, około 7 minut.
5. Duś do uzyskania sosu, około 1 minuty.
6. Zagotuj wodę w dużym garnku.
7. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente.
8. Wrzuć makaron na patelnię do sosu. Dodaj bazylię.
9. Gotowe danie posyp ricottą i skrop pozostałą łyżeczką oleju. Udekoruj startym serem i bazylią. Posyp pieprzem.

 

Smacznego!