Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie | Bottega del Gusto

Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie

Lunch
Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.

 

Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją się przekraczać smakowych granic i eksperymentować w kuchni. To właśnie stamtąd pochodzi jedne z najciekawszych połączeń z Italii, czyli mozzarella w szafranowym cieście.

 

W Abruzji i Molise znajdują się jedne z najsłynniejszych na świecie pół krokusowych. Z nich właśnie wytwarza się szafran, który używany jest jako przyprawa. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów lubią go dodawać do różnych dań. Najlepszym przykładem jest risotto ala milanese.

 

Co potrzeba do przygotowania mozzarelli w cieście szafranowym? Oczywiście sera, przyprawy, mąki oraz bułki tartej. Ponadto, nie może zabraknąć najlepszego gatunkowo oleju.

 

Składniki

– 350 g kulek mozzarelli
– szafran
– 150 ml ciepłej wody
– sól
– pieprz
– 250 g mąki
– bułka tarta
– olej
– odrobina parmezanu

 

Sposób przygotowania

1. Kulki odsączyć.
2. Szafran rozdrobnić, jeśli jest w nitkach, najlepiej miażdżąc w moździerzu.
3. Zalać przyprawę gorącą wodą i dodać mąki oraz soli i pieprzu.
4. Do ciasta dodać parmezan.
5. Kulki mozzarelli obtoczyć w cieście, a następnie w bułce tartej. Jeśli nie będzie się kleić, do masy można dodać też jedno jajko.
6. Smażyć, raz po raz obracając, do uzyskania złotego koloru kulki.

 

Smacznego!