Bruschetta z szynką parmeńską – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Oryginalna włoska bruschetta

Lunch
Oryginalna włoska bruschetta
30 lipca 2020

Kto raz jej spróbuje, bardzo chętnie do niej wróci. Docelowo traktowana była jako przystawka, ale obecnie niejednokrotnie pojawia się jako sycące śniadanie lub nawet pełen lunch. Początkowo wypełniały ją tylko pomidory. Teraz wariantów jej przygotowania jest tak dużo, że trudno wymienić wszystkie. Bruschetta przeżywa swój renesans!

Bruschetta – pochodzenie

Skąd się wzięła? Zwyczaj opiekania chleba wywodził się już od żyjących w VII w. p.n.e. Etrusków. Gdy ich bezsolny chleb nie nadawał się już do jedzenia, wrzucali go do pieca, by zapewnić mu chrupkość. Kolejne doniesienia o korzeniach bruschetty pochodzą ze starożytnego Rzymu, gdzie opieczone kromki maczane w oliwie były jednym z najczęściej wybieranych przysmaków. Współcześnie rozumiana pojawiła się najprawdopodobniej około XVI wieku w centralnych Włoszech, gdzie pracujący pod gołym niebem rolnicy raczyli się nią z pomidorami.

Obecnie ma wiele lokalnych odmian, które tożsame są z gustami różnych rejonów Italii. W Toskanii jada się ją wyłącznie z oliwą i czosnkiem, w Abruzji z lokalnymi wędlinami, a Kalabrii z pieprzem i oregano.

Składniki

3 dojrzałe pomidory lub pomidory suszone (w zalewie)
szynka parmeńska
świeża bazylia
oliwa z oliwek np. Farchioni Extra Vergine
bagietka
czosnek
sól
pieprz
suszone oregano
ocet balsamiczny (wedle uznania) np. Nastro Nero

Sposób przygotowania

1. Bagietkę pokroić na dość wąskie, ale długie kawałki
2. Polać kromki z oby stron oliwą i wetrzeć w nie świeżo wyciśnięty czosnek, posypać solą i pieprzem do smaku
3. Tak przygotowane kanapki zgrillować na grillu elektrycznym lub przypiec na patelni
4. Wedle uznania na kromki położyć pomidory (mogą być z bazylią i oregano), szynkę parmeńską, przysmażone pieczarki. Na koniec można je polać octem balsamicznym
5. Spożyć jak najszybciej

Smacznego!