Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.
Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na pollo alla Toscana jeszcze bardziej tę delikatność podbija. Główną zasługę ma w tym białe wino (sprawdź dostępne na stronie Bottega del Gusto), które dodawane jest w procesie gotowania/smażenia potrawy. Wychodzi z tego aromatyczne danie, które będzie ozdobą każdego stołu. Podaje się je ze smażonymi ziemniaczkami, które można polać lekkim dressingiem vinegret. Ciekawi smaku? Sprawdźcie przepis poniżej!
Składniki
– 2 kg udek z kurczaka
– 1,5 kg polędwiczek z kurczaka
– sól
– pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 6 ząbków czosnku
– 3 łyżki octu z białego wina
– 2 łyżki masła
– 2 szalotki, posiekane
– gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
– 2 łyżki mąki
– 1 filiżanka wytrawnego białego wina
– 2 kubki bulionu wołowego (nie bulionu z kurczaka)
Sposób przygotowania
1. Podgrzej patelnię na średnim ogniu.
2. Dopraw kurczaka solą i pieprzem.
3. Na patelnię dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, połowę kawałków kurczaka i kilka zmiażdżonych ząbków czosnku.
4. Kurczaka przyrumień przez 2 minuty z każdej strony i wyjmij z patelni.
5. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, obróć patelnię i dodaj pozostałe kawałki kurczaka oraz czosnek.
6. Zarumień kurczaka 2 minuty z każdej strony i zdejmij go z patelni.
7. Dodaj ocet na patelnię. Niech się ugotuje.
8. Dodaj masło, szalotki i rozmaryn i smaż 2 minuty.
9. Dodaj mąkę i smaż jeszcze minutę.
10. Wlej wino i bulion na patelnię, a później włóż do niej kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez 7 – 8 minut.