Ravioli alle melanzane z ricottą - Bottega Del Gusto

Ravioli alle melanzane z ricottą

Lunch
Ravioli alle melanzane z ricottą
24 września 2021

Ravioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to warzywo ma obecnie swoje pięć minut. We włoskim wydaniu jest jeszcze smaczniejsze!

 

Aby jeszcze bardziej doprawić danie, można „ubrać” ravioli w pomidory smażone z gałązką rozmarynu. Oczywiście jednak wolno dać upust swojej wyobraźni i udekorować je tak, jak się lubi! Mała wskazówka? Spróbuj dodać na niego trochę wędzonego sera ricotta tuż przed podaniem.

 

Do przepisu można użyć gotowych ravioli. My zaprezentujemy jednak, jak samodzielnie je przygotować.

Składniki

– 250 g mąki do makaronu
– sól
– 10 ml oliwy z oliwek
– kasza manna z pszenicy durum
– 2 jajka
– 300 g ricotty
– 20 g grana padano
– 200 g bakłażana
– czosnek
– pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Dobrze umyj bakłażana i pokrój go w kostkę.
2. Czosnek przyrumień na oliwie z oliwek.
3. Wymieszaj te składniki na dużym ogniu przez kilka minut i przypraw solą.
4. Rozgnieć bakłażany widelcem.
5. Do miski włóż ricottę, grana padano i pieprz. Wymieszaj łyżką i dodaj bakłażany.
6. Nadzienie włóż do lodówki.
7. Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj jajka i sól.
8. Ubij widelcem, a następnie wlej oliwę z oliwek. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
9. Pokrój je na mniejsze porcje.
10. Posmaruj stolnicę odrobiną kaszy manny i rozwałkuj ciasto do uzyskania bardzo cienkiego arkusza.
11. Wytnij paski o szerokości około 8 centymetrów i wypełnij nadzieniem.
12. Przykryj kolejnym paskiem ciasta, lekko dociśnij wokół nadzienia, aby oba arkusze przylegały i wypuściły nadmiar powietrza, zapobiegając w ten sposób otwieraniu się ravioli podczas gotowania.
13. Gotuj ravioli w dużej ilości osolonej wody przez około 5 minut. Podawaj natychmiast!

 

Buon appetito!