Schiacciata, przepis na chleb toskański - Bottega Del Gusto - strona

Schiacciata

Lunch
Schiacciata
8 listopada 2021

Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania różni się między innymi grubością, czasem „odpoczywania” oraz bogactwem przypraw i oliwy (na przykład Grezzona).

 

Schiacciata jest jednym z najpopularniejszych dań ulicznych we Florencji. Doskonale nadaje się jako chleb do kanapek z mozzarellą, innymi serami czy tradycyjnymi włoskimi wędlinami. Niektóre włoskie przepisy sugerują również sięganie po słodkie dodatki do tej mieszanki – na przykład orzechowe kremy czy lokalne, rzemieślnicze dżemy.

 

Składniki

– 500 g mąki 00
– 250 ml ciepłej wody
– 10 g drożdży
– sól
– łyżeczka cukru lub miód
– oliwa z oliwek
– oregano lub tymianek

 

 

Sposób przygotowania

1. Rozpuść drożdże z cukrem/miodem w ciepłej wodzie.
2. Wsyp mąkę do miksera, dodaj wodę z drożdżami i mieszaj.
3. Po kilku minutach dodaj sól oraz oliwę z oliwek.
4. Kontynuuj do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż do miski.
5. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
6. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj, wykładając na natłuszczone foremki o wymiarach 23×30 cm.
7. Opuszkami palców zrób w cieście dziury, posyp powierzchnię odrobiną gruboziarnistej soli i przyprawami, a następnie pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.
8. Schiacciatę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.